Спецпредставник США Курт Волкер: хто він?

10 Jul, 2017 | |

У той час, коли увага світових ЗМІ була прикута до жестів і символічності привітань першої зустрічі тет-а-тет між президентами Трампом і Путіним на саміті "Великої двадцятки" в Гамбурзі, Держсекретар США Рекс Тіллерсон призначив спеціальним представником з врегулювання конфлікту в Україні Курта Волкера, колишнього посла США в НАТО.

У заяві Держдепу сказано, що Волкер відповідатиме за просування зусиль США, спрямованих на виконання мінських угод, і вже в неділю, 9 липня, супроводитиме Рекса Тіллерсона під час його візиту до Києва.

"Багатий досвід Курта робить його винятково гарним кандидатом для того, щоби підштовхнути цей конфлікт  у напрямку миру, - сказав Рекс Тіллерсон. - Сполучені Штати і далі цілковито віддані цілям, визначним у мінських угодах, і я впевнений, що Курт продовжить наші зусилля, спрямовані на те, щоб в Україні запанував мир".

Мінські угоди, укладені у вересні 2014 і лютому 2015 року, визначають умови перемир'я вздовж лінії розмежування на Донбасі: припинення вогню, відведення важких озброєнь, виведення з району конфлікту іноземних бійців, обмін полоненими, проведення на тимчасово непідконтрольних Києву територіях виборів тощо.

Росія і сепаратистське керівництво "ДНР" і "ЛНР", які в Україні мають назву ОРДЛО (Окремі райони Донецької і Луганської областей), звинувачують у невиконанні мінських угод Київ.

Зі свого боку, уряд України звинувачує у порушеннях перемир'я і загибелі людей на Донбасі сепаратистів і владу Росії, яка не визнає своєї прямої участі в збройних діях.

США + Нормандська четвірка?

Про реанімований "Нормандський формат" міжнародних спроб мирного врегулювання конфлікту на сході України заговорили після перемоги на президентських виборах у Франції Еммануеля Макрона.

До призначення спецпредставником США на переговорах Курта Волкера "нормандський квартет" у складі Німеччини, Франції, України і Росії з річним ступенем регулярності збирався або "здзвонювався", щоб вивести з безвиході "Мінськ-2".

Однак західні політологи неодноразово заявляли, що без активнішої ролі США у врегулюванні конфлікту на сході України втілити мінські угоди буде дуже важко.

Дипломат зі стажем

Курт Волкер є провідним американським експертом з питань національної безпеки, Європи та Росії.

Росія намагається зруйнувати порядок, встановлений після 'холодної війни' в Європі, змінюючи кордони з використанням військової силиКурт Волкер, Слухання в Сенаті, 7 квітня 2017

Має репутацію "яструба", під час свідчень на слуханнях у комітеті Сенату США в квітні закликав адміністрацію Дональда Трампа протидіяти викликам з боку Росії.

"Росія намагається зруйнувати порядок, встановлений після 'холодної війни' в Європі, змінюючи кордони з використанням військової сили. Російські війська окупували частину України, Грузії та Молдови, і, нахабно демонструючи силу, Росія анексувала Кримський півострів", - казав Курт Волкер.

Він є кар'єрним дипломатом, який представляв США у НАТО і в часи адміністрації президента-республіканця Джорджа Буша, і в часи президента-демократа Барака Обами.

На час призначення він був виконавчим директором Інституту Маккейна, аналітичного центру, пов'язаного із сенатором Джоном Маккейном і Університетом штату Арізона.

Найімовірніше, що Волкеру доведеться мати безпосередньо справу з провідним помічником Путіна Владиславом Сурковим

Tags: США
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.