США: Інфляція одна з найвищих у світі

27 Nov, 2021 | |

Останнім часом інфляція вдарила по більшій частині світу, але Сполучені Штати виявилися одними з найбільш постраждалих за останні кілька місяців.

З річним рівнем інфляції в 6,2% у жовтні, США зараз спостерігають зростання цін найвищими темпами за понад 30 років .

Згідно з дослідженням Pew Research Center, у третьому кварталі 2021 року країна мала восьме місце за рівнем річної інфляції серед 46 країн, які були досліджені. США також зайняли третє місце за рівнем інфляції, 3,58 процентного пункту, між третім кварталом 2019 року і тим же періодом цього року. Вони поступаються лише Бразилії та Туреччині, обидві з яких мають менш розвинуту економіку, яка як правило бореться з вищими темпами інфляції більше, ніж США.

Американці, особливо бідні, боролися з наслідками інфляції, оскільки ціни на продукти харчування зросли по всьому світу. За даними Продовольчої та сільськогосподарської асоціації ООН, ціни на продукти харчування в усьому світі досягають найвищих показників за останні десятиліття. Що стосується інших товарів, таких як напівпровідникові мікросхеми та природний газ, проблеми з ланцюгом поставок також погіршили ситуацію, підвищивши ціни, оскільки пропозиції намагаються не відставати від попиту.

Оскільки ціни продовжують зростати, інфляція стала політичною проблемою для президента Байдена. Згідно з опитуванням компанії Gallup, 26% американців вважають, що головною проблемою країни є економічні проблеми, такі як безробіття, інфляція або економіка в цілому. Сім відсотків конкретно вказали на інфляцію як на найактуальнішу проблему в країні.

Багато американців, схоже, звинувачують президента Байдена, рейтинг якого знизився в кожному штаті . Він, у свою чергу, зробив боротьбу з підвищенням цін ключовою частиною свого порядку денного, подвоївши зусилля щодо полегшення проблем ланцюга поставок, звільнення запасів нафти та призначення Джерома Пауелла на другий термін головою Федеральної резервної системи .

Проте, незважаючи на те, що США є «лідером» інфляції, далеко не єдина розвинена економіка, яка постраждала від цього. І в Новій Зеландії, і в Іспанії темпи інфляції зросли більш ніж на 2 відсоткові пункти між третім кварталом 2019 року і тим же періодом цього року.

Tags: США
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.