США, Катар: лідери зустрінуться на тлі енергетичних проблем Європи

26 Jan, 2022 | |

Запланований візит шейха Таміма бін Хамада Аль Тані до Білого дому, перший з тих пір, як Байден обійняв посаду минулого року, відбувся в той час, коли Вашингтон обговорює з державами і компаніями, що виробляють енергоресурси, потенційне перенаправлення поставок до Європи, якщо Росія вторгнеться в Україну .

У понеділок повідомлялось, що держсекретар США Ентоні Блінкен під час телефонної розмови обговорив це питання з міністром закордонних справ Катару, найбільшого виробника скрапленого природного газу.

США та ЄС намагаються створити плани енергобезпеки, якщо Росія скоротить постачання до Європи через бажання досягнути своїх цілей в Україні.

За словами Білого дому, емір Катару проведе переговори з президентом США Джо Байденом з низки питань, акцентуючись на  глобальній енергетичній безпеці, на тлі занепокоєння щодо поставок газу до Європи.

Зустріч еміра з Байденом надасть лідерам можливість обговорити «забезпечення стабільності глобальних поставок енергії», – заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Інші питання будуть включати «сприяння безпеці та процвітанню в Перській затоці та більш широкому регіоні Близького Сходу» та «підтримку народу Афганістану».

Вашингтон стурбований тим, що Росія, яка зібрала понад 100 000 військових на кордоні з Україною, може вторгнутися до свого сусіда, що спричинить санкції США та Європи, які змусять Кремль припинити поставки російського газу до Європи.

Глобальні поставки газу вже обмежені, а постачання енергоносіїв з Катару закріплені за довгостроковими контрактами на постачання, які неможливо легко розірвати.

ЄС зможе знайти альтернативні поставки газу в «досить менших обсягах із безлічі джерел», щоб компенсувати російське відключення, за словами високопоставленого чиновника адміністрації Байдена, який повідомив агентству Associated Press про внутрішні обговорення цього питання на  умовах анонімності.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.