США: національна розвідка не причетна до витоку інформації

12 Jan, 2017 | |

Національна розвідка США не причетна до витоку інформації про те, що "російські агенти" нібито зібрали компромат на Дональда Трампа. Про це заявив директор служби Джеймс Клеппер після того, як обраний президент США засудив спецслужби за поширення таких даних у пресі.

Керівник американської розвідки зустрівся з Дональдом Трампом напередодні, після прес-конференції, на якій обраний президент США розкритикував спецслужби через "російський компромат".

"Я висловив серйозну занепокоєність через витоки, які з'являються у пресі", - сказано в заяві глави Джеймса Клеппера. За його словами, вони з паном Трампом дійшли згоди, що будь-які витоки "надзвичайно шкідливі" для національної безпеки.

Водночас голова розвідки запевнив, що документ про нібито компромат на Дональда Трампа, який потрапив у медіа, не був підготовлений американськими спецслужбами

"Я наголосив, що цей документ не є продуктам розвідки Сполучених Штатів і я не вірю, що витоки сталися звідкись з розвідки", - йдеться у заяві пана Клеппера.

Він також запевнив Дональда Трампа, що спецслужби "готові служити його адміністрації".

У вівторок увечері телекомпанія CNN повідомила, що минулої п'ятниці, коли розвідка представила обраному президенту США офіційну доповідь про причетність Росії до кібератак під час виборчої кампанії в США, йому також передали документи про те, що "російські агенти" мають компрометуючі дані на Трампа.

Пізніше видання BuzzFeed опублікувало файл, у якому, як заявили журналісти, містяться записки колишнього британського розвідника, зроблені для опонентів Трампа.

Виступаючи на прес-конференції у середу, Дональд Трамп заявив, що у нього не було ніяких компрометуючих зв'язків у Росії. BuzzFeed він назвав "купою сміття", а журналісту CNN не дав можливості поставити запитання, звинувативши у створенні "фальшивих новин".

Дональд Трамп також заявив, що витік у пресу стався зі спецслужб США.

"Я думаю, що це було ганебно. Ганебно, що спецслужби дозволили [поширювати] інформацію, яка виявилася такою брехливою і фальшивою", - наголосив він.

Раніше телекомпанія Fox повідомила з посиланням на високопоставлене джерело у перехідній команді Трампа, що в минулу п'ятницю спецслужби США не передавали обраному президенту ніяких документів, а лише в усній формі повідомили про циркулюючу інформацію щодо "російського компромату" на нього.

Таким чином розвідка прагнула попередити обраного президента про те, що ця інформація набула широкого поширення, йшлося у повідомленні Fox.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.