Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

29 Nov, 2017 | Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США |
Rex Tillerson

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в Україну в 2014 році. Росія продовжує агресивну поведінку щодо інших сусідів регіону шляхом втручання у виборчі процеси та просування недемократичних ідеалів. Ми разом з нашими друзями в Європі визнаємо активну загрозу нещодавно відродженої Росії.

Сполучені Штати визнають, що війна в Україні, в якій кожен день гинуть люди, повинна закінчитися. Ми неодноразово настійно закликали Росію почати шлях до миру, виконуючи свої зобов'язання за мінськими угодами. Будь-яке вирішення війни, яке не тягне за собою відновлення абсолютно незалежної, суверенної та територіально цілої України, є неприйнятним. Росія вирішила порушити суверенітет найбільшої країни Європи. Сполучені Штати та Європа з початку 2014 року стояли на чолі проти цієї російської агресії з узгодженою політикою санкцій. Наша трансатлантична єдність має на меті довести до російського уряду, що ми не будемо сприймати це грубе порушення міжнародних норм. Ми сподіваємось, що Росія вживатиме заходів щодо відновлення повного суверенітету та територіальної цілісності України та повного виконання своїх мінських зобов'язань, що дозволить нам розпочати процес відновлення нормальних відносин. Але дозвольте уточнити, що санкції, пов'язані з Мінськом, залишатимуться в силі, поки Росія не змінить дії, що їх викликали.

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України. Проте майбутнє України залежить і від перемоги у внутрішній боротьбі за реалізацію широкого спектру реформ у сфері економіки, юстиції, безпеки та соціального сектора. Ми закликаємо Україну продовжувати будувати дієздатні, надійні установи, які зменшать і, врешті-решт, усувають корупцію, зміцнюють свою судову систему та забезпечують економічний добробут своїх громадян.

Криза в Україні також продемонструвала, яким чином енергопостачання можна використовувати як політичну зброю. Підвищення енергетичної безпеки Європи шляхом забезпечення доступу до доступних, різноманітних та надійних поставок енергії є основою для цілей національної безпеки. США лібералізує правила що регулюють експорт зрідженого природного газу і видобутої нафти, і ми готові працювати з європейськими союзниками забезпечити розвиток необхідної інфраструктури, як імпортні термінали і сполучні трубопроводи для заохочення розмаїття поставок в Європу .

Європа та США прагнуть нормалізувати відносини з Росією. Проте, Росія показала, що вона прагне визначити новий пост-радянський глобальний баланс влади, в якому Росія, завдяки своєму ядерному арсеналу, намагається нав'язати свою волю іншим силою або шляхом партнерства з режимами, які демонструють ігнорування їх власних громадян, як це стосується постійного використання Башаром Асадом хімічної зброї проти його власних людей.

Розпад Радянського Союзу лібералізував російське суспільство і створив нові торгові можливості, які використовуються росіянами, європейцями та американцями. Але Росія часто використовувала зловмисну ​​тактику проти США та Європи, щоб розділити нас, послабити нашу впевненість і підірвати політичні та економічні успіхи, які ми досягнули разом з часів холодної війни. Політика з енергопостачанням, запуск кібер-атак та дезінформаційних кампаній, спрямованих на підрив вільних виборів, і послідовне переслідування та залякування дипломатів - це не поведінка відповідальної нації. Напад на сусідню країну та загроза іншим не робить нічого для поліпшення життя росіян або посилення позиції Росії у світі.

Ми хочемо, щоб Росія була конструктивним сусідом Європи та великої трансатлантичної спільноти. Але цей вибір має зробити Росія. Росія може продовжувати ізолюватись і бідніти сама по собі, розвіявши розлади за кордоном і гальмуючи свободу вдома, або вона може стати силою, яка сприятиме свободі росіян та стабільності Євразії.

В Україні те, що я сказав росіянам, - ми ніколи не збираємося повертатись до нормальних відносин, доки ми не вирішимо питання України. Це питання є як стійка перешкода, і ми повинні це вирішити. Тому, як ви знаєте, я призначив спеціального представника, колишнього посла в НАТО Курта Волкера, щоб зосередити увагу лише на роботі з його російським колегою, якого Путін призначив, щоб побачити, чи зможемо ми знайти шлях уперед - не усуваючи Нормандський формат, а працювати з цим, щоб побачити, чи зможемо ми розбити завал. У нас були дуже суттєві дискусії. Ми розглядаємо можливість створення миротворчої сили в Україні, щоб зупинити поточний процес - кожен день людей вбивають, гинуть цивільні особи. Ми хочемо спочатку зупинити це та спочатку врятувати життя, а потім почати працювати над процесом.

Виступ Рекса Тіллерсона в аналітичному центрі Wilson Center, 28 листопада 2017року

The Wilson Center, Washington, DC

November 28, 2017

The U.S. and Europe: Strengthening Western Alliances

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.