Швеція: проходить конференція з безпеки Folk och Försvar

08 Jan, 2024 | |

Щорічна конференція з безпеки Folk och Försvar у Швеції розпочалася в неділю з обговорень щодо очікуваного членства країни в НАТО, нової стратегії боротьби з тероризмом і подяки від президента України Володимира Зеленського.

Конференція, яка триватиме до вівторка, має на меті забезпечити форум для обговорення та дебатів щодо найгостріших викликів безпеці країни, які сьогодні включають членство в НАТО, зростання загрози тероризму, зростання злочинності та війну Росії в Україні.

Членство в НАТО було одним із питань, яке давно обговорювалося, і міністр закордонних справ Тобіас Біллстрьом заявив, що політика безпеки Швеції в НАТО керуватиметься «політикою солідарності та альянсу».

«Швеція буде надійним, підтримуючим і відданим членом НАТО», — сказав Біллстрем, за словами якого Швеція братиме активну участь не лише в захисті та безпеці кордону НАТО з Росією, але й на південному кордоні Європи та в Арктиці.

Білльстрьом також підкреслив, що майбутній вступ Швеції до НАТО стане найзначнішою зміною в політиці безпеки Швеції за більш ніж 200 років.

«Це означає як велику відповідальність, так і нові можливості для зміцнення нашої свободи та безпеки – не в останню чергу для шведської дипломатії», – сказав Білльстрьом, додавши, що Росія продовжуватиме становити серйозну загрозу безпеці Швеції та Європи в осяжному майбутньому.

«Ми повинні бути реалістами та припустити і підготуватися до довгострокової конфронтації», – сказав Біллстрьом, додавши, що в інтересах Швеції обмежити стратегічні можливості Росії, будь то військові, економічні чи політичні.

За словами Біллстрьома, основний спосіб обмежити можливості Росії – це сильна та стійка підтримка України, яку Швеція підтримує з початку війни.

Виступ Зеленського

Зеленський також був присутній на конференції та виступив із промовою, у якій наголосив на важливості солідарності та міжнародної підтримки проти тотальної війни Росії в Україні та, зокрема, внеску Швеції.

«Хочу подякувати шведському суспільству за вашу солідарність з Україною та українським народом», – сказав він, згадавши артилерійську систему Archer – шведську самохідну гаубицю, відому своєю мобільністю та точністю, яку Україна отримала від Швеції.

«Росію можна перемогти, проявивши солідарність один з одним», – сказав Зеленський, додавши, що Європі потрібна власна оборонна промисловість заради її свободи.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.