Велика Британія, Україна: підписання безпекової угоди

20 Dec, 2023 | |

Велика Британія та Україна найближчими тижнями підпишуть 10-річну безпекову угоду, в рамках якої Лондон використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Києву контролювати Чорне море.

Майбутній меморандум передбачає військову підтримку, фінансову допомогу та обмін розвідданими з Україною. А також повоєнні гарантії безпеки, зокрема збільшення поставок зброї та відновлення санкцій у разі повторного нападу Росії.

Британці планують зосередиться на зміцненні морського потенціалу Києва.

Нова угода стане продовженням зусиль щодо створення "морської коаліції" на чолі з Британією та Норвегією щодо постачання Україні кораблів для розмінування, а також щодо зміцнення її військово-морського потенціалу.

Як пише The Telegraph, британські офіційні особи "були вражені діями України в Чорному морі" і вирішили підтримати її оборонні можливості саме на цьому напрямі, враховуючи і той факт, що Британія, "як і раніше, має одні з найпотужніших військово-морських сил у світі".

У Лондоні впевнені: "міць і знання" Британії у морській справі допоможуть наростити можливості українського флоту.

Королівські ВМС вже навчають українських фахівців розмінуванню з використанням безпілотних підводних човнів, знешкодженню морських бомб, мін-пасток та мінних загороджень на своїх глибоководних судноплавних коліях, а також готують до десантних операцій. Крім того, Британія вже розпочала постачання Україні ракет Brimstone корабельної модифікації.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.