Велика Британія, Україна: підписання безпекової угоди

20 Dec, 2023 | |

Велика Британія та Україна найближчими тижнями підпишуть 10-річну безпекову угоду, в рамках якої Лондон використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Києву контролювати Чорне море.

Майбутній меморандум передбачає військову підтримку, фінансову допомогу та обмін розвідданими з Україною. А також повоєнні гарантії безпеки, зокрема збільшення поставок зброї та відновлення санкцій у разі повторного нападу Росії.

Британці планують зосередиться на зміцненні морського потенціалу Києва.

Нова угода стане продовженням зусиль щодо створення "морської коаліції" на чолі з Британією та Норвегією щодо постачання Україні кораблів для розмінування, а також щодо зміцнення її військово-морського потенціалу.

Як пише The Telegraph, британські офіційні особи "були вражені діями України в Чорному морі" і вирішили підтримати її оборонні можливості саме на цьому напрямі, враховуючи і той факт, що Британія, "як і раніше, має одні з найпотужніших військово-морських сил у світі".

У Лондоні впевнені: "міць і знання" Британії у морській справі допоможуть наростити можливості українського флоту.

Королівські ВМС вже навчають українських фахівців розмінуванню з використанням безпілотних підводних човнів, знешкодженню морських бомб, мін-пасток та мінних загороджень на своїх глибоководних судноплавних коліях, а також готують до десантних операцій. Крім того, Британія вже розпочала постачання Україні ракет Brimstone корабельної модифікації.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за