Вибори до Європейського Парламенту: праві посилять вплив

07 Feb, 2024 | |
european election

У червні 2024 року відбудуться чергові вибори до Європейського Парламенту. Соціологічні прогнози сьогодні вказують на те, що націоналістичні праві та ультраправі можуть отримати майже чверть місць у Європейському парламенті. Що це означитиме для України?

Близько 400 мільйонів громадян з 27 держав-членів Європейського Союзу будуть мати право голосу, щоб обрати 720 депутатів до складу Європейського Парламенту. Нинішня соціологія вказує на те, що представники ультраправих партій в різних державах Євросоюзу вперше зможуть впливати на європейський політичний порядок денний. Це дозволить їм загрожувати загальновизнаним цінностям ЄС щодо верховенства права та прав людини, а також блокувати або навіть скасовувати основні закони щодо захисту довкілля та клімату.

Ультраправа група "Ідентичність і демократія" (ID) в Європарламенті, шоста за величиною з семи, може отримати додаткових 40 місць у червні. Це означає, що група може мати загалом до 100 депутатів, піднявшись таким чином на третє місце, яке зараз займають ліберали. До групи ID вже входять німецька ультраправа "Альтернатива для Німеччини" (AfD) і французька ультраправа партія "Національне об'єднання" (RN).

Якщо нинішня п'ята за чисельністю права група Європейських консерваторів і реформістів (ЄКР), що складається з 67 депутатів, до якої входять польська партія "Право і справедливість" (PiS) та італійська правляча партія "Брати Італії", також збільшиться приблизно на 18 місць, вона може стати четвертою за чисельністю групою в парламенті, випередивши як "зелених", так і лібералів.

Депутати Європарламенту від угорської партії "Фідес" приєднаються до правої групи Мелоні ECR після виборів, про що Орбан вже офіційно заявив. Цей крок збільшить ряди ECR, і польські націоналісти, які домінують у групі з моменту виходу британських консерваторів, також відкриті до цього.

Говорячи про ECR та ID, міністр канцелярії прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш заявив наступне:

"Я бачу реальний шанс для цих двох фракцій разом стати найсильнішою фракцією в майбутньому Європейському Парламенті".

За оцінками групи Geostrategy зростання представництва правих може ускладнити процес затвердження в парламенті таких людей, як правоцентристська президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка очолює виконавчу гілку влади і, за чутками, прагне балотуватися на наступний термін.

У грудні агентство POLITICO повідомило, що у багатьох європейських країнах, включаючи Францію і Німеччину, жорсткі антиімміграційні партії наразі лідирують на виборах або знаходяться на близькому до другого місця.

Європейська народна партія збереже лідерство?

Європейський парламент завжди перешкоджав членам ультраправих займати будь-які впливові посади в парламенті, такі як головування в комітетах, участь у переговорах або членство в бюро провідних депутатів Європарламенту, яке займається внутрішніми справами інституції та її річним бюджетом у розмірі 2 мільярдів євро.

Голова найбільшої партії «Європейська народна партія» (ЄНП) Манфред Вебер заявив, що група провела червону лінію проти того, що він називає антиєвропейськими радикальними правими.

"Мої три принципи, які я визначив як лідер партії, полягають у наступному: Всі наші партнери повинні бути проєвропейськими, проукраїнськими та сповідувати верховенство права".

Манфред Вебер відкинув будь-яку можливість співпраці з ультраправими партіями – польськими євро-скептиками "Право і справедливість" (PiS), німецькими "Альтернатива для Німеччини" (AfD) та французькими "Національне об'єднання" (RN).

Поки що фіксується відсутність узгоджених дій між різними ультраправими партіями.

Наприклад, депутати Європарламенту від "Альтернативи для Німеччини" значною мірою розсварилися між собою. Ті, хто належить до більш старої частини спектру, не бачать спільної мови з новим правим крилом партії.

"Група ID є найбільш децентралізованою групою з усіх", - сказав Тобіас Тойшер, заступник генерального секретаря групи.

Минулого тижня лідер ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен розкритикувала своїх німецьких колег за надмірно різке ставлення до планів депортації мільйонів людей. Вона поставила під сумнів, чи можуть вони залишатися в одній групі на рівні ЄС.

Ультраправі вже в євроінституціях

Європейська Рада складається з глав урядів країн-членів Євросоюзу, визначає його політичний курс і керує Європейською Комісією, яка пропонує нові закони. За столом Європейської Ради вже сидять ультраправий прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, угорський лідер Орбан та його популістський словацький союзник Роберт Фіцо.

Герт Вілдерс веде переговори про створення коаліції в Нідерландах після своєї перемоги на виборах минулого року.

Однак, попри таку представленість в ключових інституціях Європейського Союзу, ультраправі не змогли заблокувати рух України до переговорів про вступ до ЄС. Також було подолано вето на виділення Україні 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги на період 2024-2027 роки.

За прогнозами аналітиків групи Geostrategy є надія на те, що новий склад Європейського Парламенту, попри потенційне збільшення представників ультраправих партій, залишатиметься на боці підтримки України.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот: