Болгарія відстає від України на шляху виконання вимог ЄС

31 Jan, 2017 | Іван Кошик, старший аналітик групи Geostrategy |
Болгарія

Наприкінці січня 2016 року Єврокомісія представила доповідь про прогрес із виконання  Болгарією зобов’язань у рамках Механізму співробітництва і перевірки, яка охоплює 10-річний період з моменту започаткування процедури стосовно Софії. З доповіді випливає, що, незважаючи на певний прогрес, Болгарія досі не виконала усіх рекомендацій Європейської Комісії. Мова йде про завершення судової реформи, боротьби з корупцією та свободою ЗМІ. Офіційний Брюссель вказує на те, що зазначені завдання досі перебувають на ранній стадії реалізації. Аналітики групи Geostrategy вважають, що на цьому фоні Україна виглядає краще та впевненіше країни-члена Євросоюзу.

У моніторинговому документі ЄС міститься 17 рекомендацій, обов’язкових для виконання. Кінцевий термін їх реалізації – грудень 2017 року. Зазначається, що до того часу, поки Софія не продемонструє суттєві успіхи в реалізації внутрішніх реформ за вказаними напрямками, вона не може розраховувати на вступ до Шенгенської зони. Зокрема, у сфері реформи судів і прокуратури Болгарії рекомендовано створити механізм постійної публічної звітності про хід реалізації Національної стратегії судової реформи та органів прокуратури. Від Болгарії також вимагається забезпечити прозору процедуру призначення на вищі судові посади, у тому числі, Голови Верховного адміністративного суду, здійснення прозорих виборів суддів до Вищої судової ради.

Не забуває Євросоюз і про боротьбу із корупцією, зазначаючи, що Софії необхідно ухвалити відповідні закони та розробити механізм щодо публічної звітності про її виконання, створити ефективний орган по боротьбі з корупцією, а також створити механізм публічної звітності щодо реалізації антикорупційних справ стосовно високопосадовців.

Піддається критиці також медійна сфера, як, за визначенням єврочиновників, продовжує сильно залежати від партійного та бізнесового впливу. Медійне середовище Болгарії, на думку Брюсселю, характеризується низьким ступенем незалежності та неефективним застосуванням журналістських стандартів.

Віце-президент Європейської Комісії Тіммерманс, коментуючи доповідь, зазначив, «ми все ще знаходимося на ранній стадії циклу, ми навіть не в середині мандату». У свою чергу, представники болгарського уряду доволі спокійно оцінили критику Брюсселю, констатувавши при  цьому, що цей документ є цінним для Софії у зв’язку з конкретизацією висновків та рекомендацій. Також ними було позитивно оцінено те, що моніторинг завершиться за умови виконання рекомендацій.

Отже, як і раніше, Болгарія продовжує демонструвати найгірші показники на шляху адаптації до внутрішніх стандартів Євросоюзу, що родить цю країну вразливою до зовнішніх політичних впливів, у першу чергу – з боку Російської Федерації.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.