Франція, Німеччина: підписано угоду про танк наступного покоління

27 Apr, 2024 | |

Франція та Німеччина в п'ятницю підтвердили плани спільної розробки бойового танка наступного покоління, оснащеного штучним інтелектом і лазерними технологіями, що позиціонується як зміна правил гри в сучасній війні.

Під час церемонії в Парижі міністри оборони Франції та Німеччини Себастьян Лекорню та Борис Пісторіус підписали меморандум про взаєморозуміння, який закріплює розподіл 50 на 50 у промисловому виробництві передового бойового танка, який отримав назву Main Ground Combat System (MGCS).

Поштовх до просування проєкту з'явився в той час, коли Берлін і Париж прагнуть продемонструвати єдність після серії суперечок про те, як підтримати Україну у війні проти Росії.

У 2017 році Німеччина та Франція домовилися про спільну розробку бойового танка наступного покоління як наступника французьких танків Leclerc та німецьких Leopard, починаючи з 2040 року.

Але танкові плани зіткнулися із затримками на тлі суперництва між французькими та німецькими промисловими компаніями, а також різних пріоритетів у Берліні та Парижі.

У березні обидва міністри оголосили в Берліні, що їм вдалося розблокувати проект, який застопорився, домовившись про те, як розділити роботу між двома країнами.

"Сьогоднішнє підписання є справжньою віхою", - сказав Пісторіус журналістам.

Танкова система матиме передові технології, які можуть відкрити нову еру в сухопутній війні.

MGCS складатиметься не з однієї бойової броньованої машини, а з системи пілотованих і безпілотних машин. Він включатиме безпілотники для захисту танка, а також використання штучного інтелекту та лазерних технологій.

Проект, що фінансувався в рівних частинах Парижем і Берліном і здійснювався під німецьким управлінням, спочатку очолювався фірмою оборонної промисловості KNDS, яка є об'єднанням французької компанії Nexter і німецької KMW.

Але крихкий баланс був порушений, коли у 2019 році до проєкту приєдналася німецька компанія Rheinmetall.

П'ятнична угода визначає виробників відповідальними за ключові компоненти танкових систем, включаючи платформи, башти та гармати.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.