Франція, Німеччина: підписано угоду про танк наступного покоління

27 Apr, 2024 | |

Франція та Німеччина в п'ятницю підтвердили плани спільної розробки бойового танка наступного покоління, оснащеного штучним інтелектом і лазерними технологіями, що позиціонується як зміна правил гри в сучасній війні.

Під час церемонії в Парижі міністри оборони Франції та Німеччини Себастьян Лекорню та Борис Пісторіус підписали меморандум про взаєморозуміння, який закріплює розподіл 50 на 50 у промисловому виробництві передового бойового танка, який отримав назву Main Ground Combat System (MGCS).

Поштовх до просування проєкту з'явився в той час, коли Берлін і Париж прагнуть продемонструвати єдність після серії суперечок про те, як підтримати Україну у війні проти Росії.

У 2017 році Німеччина та Франція домовилися про спільну розробку бойового танка наступного покоління як наступника французьких танків Leclerc та німецьких Leopard, починаючи з 2040 року.

Але танкові плани зіткнулися із затримками на тлі суперництва між французькими та німецькими промисловими компаніями, а також різних пріоритетів у Берліні та Парижі.

У березні обидва міністри оголосили в Берліні, що їм вдалося розблокувати проект, який застопорився, домовившись про те, як розділити роботу між двома країнами.

"Сьогоднішнє підписання є справжньою віхою", - сказав Пісторіус журналістам.

Танкова система матиме передові технології, які можуть відкрити нову еру в сухопутній війні.

MGCS складатиметься не з однієї бойової броньованої машини, а з системи пілотованих і безпілотних машин. Він включатиме безпілотники для захисту танка, а також використання штучного інтелекту та лазерних технологій.

Проект, що фінансувався в рівних частинах Парижем і Берліном і здійснювався під німецьким управлінням, спочатку очолювався фірмою оборонної промисловості KNDS, яка є об'єднанням французької компанії Nexter і німецької KMW.

Але крихкий баланс був порушений, коли у 2019 році до проєкту приєдналася німецька компанія Rheinmetall.

П'ятнична угода визначає виробників відповідальними за ключові компоненти танкових систем, включаючи платформи, башти та гармати.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради