Група Quad: закликали до "вільного та відкритого" Тихого океану

29 Jul, 2024 | |

Міністри закордонних справ Сполучених Штатів, Японії, Австралії та Індії в понеділок висловили "серйозну стурбованість" ситуацією в Південно-Китайському морі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен та його колеги з так званої групи Quad, після переговорів у Токіо, оприлюднили спільну заяву, в якій закликали до "вільного та відкритого" Тихого океану .

У заяві не названо Китай безпосередньо, але згадується серія нещодавніх зіткнень між китайськими та філіппінськими суднами у спірному Південно-Китайському морі.

"Ми серйозно стурбовані ситуацією в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях і підтверджуємо нашу рішучу незгоду з будь-якими односторонніми діями, спрямованими на зміну статус-кво за допомогою сили або примусу", - йдеться в комюніке.

"Ми продовжуємо висловлювати нашу серйозну стурбованість з приводу мілітаризації спірних об'єктів, а також примусових і залякуючих маневрів у Південно-Китайському морі", - додали в заяві.

Група також засудила "дестабілізуючі" ракетні запуски Північної Кореї.

Їхні слова викликали гнів з боку Пекіна, який звинуватив чотири країни у «створенні напруженості, підбурюванні до конфронтації та стримуванні розвитку інших країн».

Блінкен зараз перебуває у турне країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, метою якого є зміцнення регіональної співпраці в умовах зростаючої напористості Пекіна та його поглиблення зв'язків з Росією.

У переговорах Quad в Токіо, перших з вересня, взяли участь міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава, прем'єр-міністр Індії С. Джайшанкар і головний дипломат Австралії Пенні Вонг.
Їхня заява була помітно більш стриманою, ніж комюніке, опубліковане після переговорів у неділю між Блінкеном, міністром оборони США Ллойдом Остіном та їхніми японськими колегами.

Без присутності Індії та Австралії дві країни виступили з різкими словесними випадами, які, на відміну від заяви Quad, називали та критикували не лише Китай, а й Росію.

Вашингтон і Токіо заявили, що "зовнішня політика Китаю спрямована на зміну міжнародного порядку для власної вигоди за рахунок інших".

Вони також розкритикували "зростаючу та провокаційну стратегічну військову співпрацю" Росії з Китаєм.

Критика Москви з боку Quad є незручною для Індії, яка значною мірою залежить від поставок російської зброї і прем'єр-міністр якої Нарендра Моді зустрічався з Володимиром Путіним цього місяця. 

У понеділок Пекін закликав Японію та США «припинити створювати уявних ворогів», заявивши, що їхня двостороння заява «зловмисно атакує зовнішню політику Китаю».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.