Росія, Україна: збільшення напруження на кордоні

04 Nov, 2021 | |

Соцмережі та західні ЗМІ знову пишуть, що російські ешелони рушили "на Захід".

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, створення ударних угрупувань російських військ біля українських кордонів зараз не спостерігається.

Навесні цього року Росія стягнула до України 22 батальйонно-тактичні групи - це 16,7 тисяч військових на додачу до тих підрозділів, які були біля українських кордонів з 2014 року.

"Максимально навколо України, а також у тимчасово окупованому Криму було 105-110 тисяч російських військовослужбовців", - розповідає Сергій Наєв про весну 2021 року.

"Це з врахуванням сил російсько-окупаційних військ на окупованій території Донецької та Луганської областей - 1-го і 2-го армійських корпусів 8-ї армії Росії", - додає він.

8-а загальновійськова армія Південного військового округу РФ - кадровий підрозділ російської армії, який розформували у 1990-х та заново створили в 2017 році у Ростовській області.

В Міноборони України стверджують, що саме ця армія керує "народними міліціями" так званих "ДНР" і "ЛНР" і забезпечує проросійські сили офіцерами та технікою.

У Кремлі це заперечують, а задачею нової армії називають "безпеку Росії на стратегічному південно-західному напрямку".

Як каже Сергій Наєв, навесні Росія зібрала 100 тисяч військових біля українських кордонів для "шантажу за допомогою збройних сил" - щоб тиснути на українських політиків та продемонструвати готовність до активних дій.

Але для повномасштабної війни проти всієї української армії навіть тих сил було вочевидь замало - чисельність ЗСУ перевищує 200 тисяч військовослужбовців.

Метою цих провокацій ймовірно були спроби отримати підстави для військової операції, у ході якої вони спробували б оточити об'єднані сили, а також розширити контроль над окупованою територією.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.