Саудівська Аравія, США: що в 110 мільярдах $

23 May, 2017 | |

Перебуваючи в Саудівській Аравії, президент Дональд Трамп підписав угоду про надання Саудівській Аравії зброї на сумму більше $ 110 млрд. Це найбільша угода з продажу зброї в американській історії.

Згідно з повідомленням ynetnews.com , пакет включає в себе чотири фрегати на базі Littoral Combat Ship, 115 танків M1A2S Abrams, 3 ракетні системи МІМ-104F Patriot PAC, термінал системи Area Defense, 48 вертольотів CH-47 Chinook, 150 вертольотів Blackhawk, а також ряд інших систем.

Нові фрегати мають замінити чотири фрегати класу Аль-Мадіна, що Саудівська Аравія, отримала з Франції в 1980их роках. Один з цих фрегатів був пошкоджений повстанцями Хуті в Ємені в січні минулого року.

Bloomberg News повідомляє, що угода спочатку була щодо двох суден заснованих на USS Freedom (LCS 1), які в даний час на озброєнні ВМС США, але була збільшена до чотирьох, і можливо ще чотирьох суден. Це перше експортне замовлення в США для корпуса LCS.

Сайт Lockheed Martin відзначає, що цей корабель комплектується дистанційно керованими 20мм гарматами, ракетами RIM-162 Evolved Sea Sparrow, ракетами дальнього радіусу дії та системою відведення торпед від корабаля AN / SLQ-25 Nixie.

Окрема угода може включати в себе до 16.000 комплектів бомб з лазерним наведенням серії Paveway. Ця зброя використовується на саудівських літаках, в тому числі F-15S Strike Eagle, Tornado IDS, і Eurofighter Typhoon.

Багато угод було розпочато за часів адміністрації Обами, але були притримані з за побоювання з приводу жертв серед цивільного населення в громадянській війні в Ємені. Саудівські військові проводили удари проти повстанців Хуті на підтримку єменського уряду.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.