Австралія: підписано ядерну угоду зі США та Великобританією

22 Nov, 2021 | |

В будівлі парламенту в Канберрі Міністр оборони Австралії Пітер Даттон, Верховний комісар Великобританії Вікторія Тределл і тимчасовий повірений у справах США Майкл Голдман підписали ядерну угоду.

"Це вперше, коли США та Велика Британія поділилися цією інформацією з третьою країною. Це було те, чого варто було забезпечити. Це те, чого Австралія давно прагнула і наш уряд забезпечив", - сказав журналістам прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон в Канберрі.
Австралія у вересні  цього року скасувала угоду з французькою військово-морською групою, вирішивши замість цього побудувати щонайменше 12 атомних підводних човнів за угодою зі Сполученими Штатами та Великобританією. Новий альянс, який отримав назву AUKUS, покликаний вперше надати Австралії доступ до атомних підводних човнів та технологіям з їх виробництва.
Це рішення спричинило серйозне дипломатичне напруження, і Франція на знак протесту відкликала своїх послів з Австралії та Сполучених Штатів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.