Берлін – Варшава: Україна у фокусі уваги

27 Nov, 2021 | |
refugees

Під час зустрічі Німеччина висловила солідарність з діями Польщі на білорусько-польському кордоні. Білорусь має на меті дестабілізувати не лише Польщу, а й увесь ЄС. Польща перебуває під щоденним тиском та намагається захистити зовнішні кордони ЄС. Німеччина буде надалі тісно співпрацювати з Польщею на цьому напрямку;

Було підкреслено, що варто надалі обмірковувати застосування додаткових санкцій проти О.Лукашенка у разі відсутності прогресу у врегулюванні кризи. Для цього важливою є європейська єдність. Попри це, слід залишати двері відчиненими для діалогу з метою вирішення проблем;

Зазначено, що О.Лукашенко та президент Росії В.Путін мають доволі тісний зв'язок. Саме тому, канцлер порушувала питання ситуації на польсько-білоруському кордоні під час телефонної розмови з лідером Росії. А.Меркель висловила сподівання, що Кремль вплине на режим О.Лукашенка.

Коментуючи останні контакти з О.Лукашенком, канцлер підкреслила, що під час них йшлося лише про гуманітарну допомогу біженцям та доступу УВКБ ООН.

Коментуючи питання щодо України наголосила, що скупчення військ на російсько-українському кордоні викликає занепокоєння. За її словами, «Москва має знати, що подальша агресія проти суверенітету України матиме для Росії високу ціну». А.Меркель, зокрема, співчуває неготовності ні президента Росії В.Путіна, ні міністра закордонних справ Росії С.Лаврова провести зустріч високого рівня у «Нормандському форматі» наприкінці її каденції. «Це б стало позитивним сигналом того, що всі сторони зацікавлені у вирішенні ситуації щодо України». Крім того, канцлер наголосила на готовності докласти всіх зусиль з метою недопущення подальшої ескалації агресії Росії на російсько-українському кордоні.

Окрім зустрічі з А.Меркель відбулась бесіда польського Прем’єр-міністра М.Моравецькі з майбутнім канцлером ФРН Олафом Шольцем.

Цей візит є для Варшави частиною «дипломатичного наступу», метою якого є привернення уваги іноземних партнерів до зростаючої та безпрецедентної загрози для Європи з боку Росії та Білорусі. В центрі уваги іноземного турне до країн Європи М.Моравецькі - привернення уваги до «гібридної міграційної кризи» та «енергетичного шантажу» Європи, а також отримання підтримки укріплення безпеки на Східному фланзі НАТО.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Румунія проти додаткових передумов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Адріан Северин (Adrian Severin)
Адріан Северин (Adrian Severin), депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія)

Адріан Северин, депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія), про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом:

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.