Болгарія: висунуто звинувачення трьом росіянам

24 Jan, 2020 | |

Прокуратура Болгарії висунула звинувачення трьом росіянам у зв'язку з отруєнням в 2015 році підприємця Еміліана Гебрева. 

Троє громадян Росії звинувачуються в спробі навмисного вбивства шляхом отруєння з використанням невпізнаної фосфорорганического речовини. Софійська міська прокуратура видала європейський ордер на арешт і оголосила підозрюваних в міжнародний розшук з метою арешту і подальшої екстрадиції.

За версією прокуратури Болгарії, злочин було скоєно в період з 28 квітня по 4 травня 2015 року.

20 січня прокуратура республіки опублікувала запис з камер відеоспостереження, на кадрах якої видно, як замаскований чоловік ходить по гаражу, де знаходяться машини торговця боєприпасами Еміліана Гебрева і його сина.

Після отруєння в Солсбері колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії британське слідство стало розробляти версію про причетність до їх отруєння офіцера російської військової розвідки, відомого на ім'я Сергій Федотов. Повідомлялося, що Скотланд-Ярд і служба британської контррозвідки МІ-5 займуться вивченням події в 2015 році в Болгарії щодо отруєння Гебрева і його сина, які вижили. З цією метою республіку відвідала група британських слідчих.

На користь того, що між отруєннями в різних частинах Європи є зв'язок, і за ними стоять одні й ті ж особи, свідчить обрана злочинцями отрута: в обох випадках використовувалась, за даними слідства, бойова нервово-паралітична речовина сімейства "Новічок", яка розроблялась під контролем спецслужб СРСР, а потім Росії.

Bellingcat опублікував імена восьми передбачуваних співробітників ГРУ, які можуть бути причетні до отруєння. За інформацією видання, група отруйників, судячи за наявними даними з бази перельотів, приїжджала в Болгарію тричі. Спочатку прибутку Сергій Федотов (Денис Сергєєв, якого також бачили з Бошіровим і Петровим), Сергій Павлов (Сергій Лютенко) та Георгій Горшков (Петро Борисов). Потім в країну прилетіли Іван Лебедєв (Іван Терентьєв), Микола Кононихін (Микола Єжов), Олексій Нікітін (Олексій Калінін), а пізніше їх змінили Володимир Попов (Володимир Моісеєв, уродженець Курганської області) і Данило Степанов (Данило Капралов).

Крім того, прокуратура Болгарії порушила досудові розслідування проти двох російських дипломатів у справі про шпигунство. Про це болгарське відомство повідомило на своєму сайті.

Повідомляється, що головний прокурор країни Іван Гешев повідомив міністру закордонних справ про докази розвідувальної діяльності двох іноземних громадян, які використовують недоторканність. За даними слідства, з 2017 року по теперішній час  громадянин Російської Федерації проводив розвідувальну діяльність і запитував інформацію про механізми виборчого процесу в країні. Відомо, що громадянин Росії який має статус дипломата і акредитований в якості першого секретаря в консульському відділі посольства Російської Федерації в Софії.

Ще один підозрюваний, також користувався дипломатичним імунітетом і був співробітником торгового представництва Російської Федерації в Софії, отримав доступ до державної та службової таємниці з галузі енергетики та енергетичної безпеки країни, яку згодом відправив у штаб-квартиру російської розвідувальної служби в Москві.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.