Brexit після відставки Мей: що далі?

02 Jun, 2019 | |
Brexit

Всередині правлячої Консервативної партії немає чіткого бачення шляхів виходу з існуючої політичної кризи, пов’язаної з Brexit. Залишення Терезою Мей посади прем’єр-міністра не розв’язує існуючі протиріччя в питаннях Brexit. Заміна особи прем’єра принципово не вирішує долю переговорів про Brexit, враховуючи те, що серед британських депутатів продовжують панувати діаметрально протилежні погляди на шляхи реалізації Brexit.

На сьогодні третина депутатського корпусу Великобританії (більша частина лейбористів, ліберальні демократи, шотландські та валлійські націоналісти, «зелені») виступають проти реалізації Brexit, третина (частина консерваторів та лейбористів) виступає за «м’який» варіант, а ще третина (консерватори-євроскептики) – стоїть на позиціях «жорсткого» виходу з ЄС без будь-яких домовленостей. Одним з головних проблемних питань залишається безстроковий характер «запобіжного механізму» щодо північно-ірландського кордону – положення, що гарантує збереження Північної Ірландії в Митному союзі та Спільному ринку ЄС, якщо сторони не зможуть протягом двох років перехідного періоду домовитись про новий механізм митного співробітництва між Британією та ЄС.

Розвиток ситуації навколо Brexit залежатиме в багатьох питаннях від особи нового керівника Уряду. Якщо ним стане політик правого крила Торі (наприклад, Б.Джонсон), можна очікувати ужорсточення позиції Лондона в переговорах з ЄС, намір перехопити переговорну ініціативу, готовність, у випадку необхідності, залишити ЄС без угоди наприкінці жовтня ц.р. та перейти у торгівлі з Європою на правила СОТ. Якщо ж новим керівником британського Уряду буде обраний більш поміркований політик від Торі (наприклад, Д.Рааб, М.Гов), можна очікувати продовження переговорів про Brexit.

Питання проведення другого референдуму щодо членства Британії в ЄС залишається на сьогодні суто теоретичним. Проти цього виступають всі консерватори. На підтримку такого варіанту вирішення кризи чітко виступили ліберальні демократи та Шотландська національна партія (SNP). Частково такий курс також підтримують опозиційні лейбористи. Для реалізації ідеї проведення повторного референдуму в Парламенті ВБ повинно бути схвалене відповідне законодавство і, в першу чергу, сам закон про референдум. За сучасної політичної ситуації та протистояння в питаннях Brexit, це є досить проблематичним.

Очікується, що основним наслідком зміни керівника Уряду Британії стане радикалізація позиції Лондона щодо Brexit. При цьому шанси виходу країни з ЄС без угоди 31 жовтня помітно збільшуються.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.