CША, Сербія, Косово: підписання договору близько

04 Sep, 2020 | |

3 вересня у Вашингтоні пройшов перший день переговорів делегацій Сербії на чолі з президентом Александром Вучичем та Косово на чолі з ПМ Авдулой Хоті за участі спецпредставника президента США з питань діалогу між Приштиною і Белградом Річарда Гренела та радника з питань національної безпеки Роберта О'Брайана. Участь у обговоренні декількох питань взяла також радник і дочка президента США Іванка Трамп.

Вучич повідомив, що проект документу “Економічна нормалізація” з 16 пунктів, який запропонувала американська сторона на початку саміту, містив пункт про взаємне визнання. Але Вучич  відхилив цей пункт і американська сторона з розумінням вилучила його з порядку денного. Він також повідомив  про обговорення різноманітних, у т.ч. інфраструктурних проектів, корисних як для сербів, так і албанців, запровадження кредитних схем для розвитку малих та середніх підприємств, про можливості участі Приштини у регіональному проєкті “Малий Шенген” та відкриття офісу Міжнародної фінансової корпорації розвитку США (DFC) у Белграді.

Сербські та косовські ЗМІ з посиланням на американські джерела повідомляють, що сербська і косовська делегації фактично вийшли на підписання договору, який передбачає нормалізацію економічних відносин, а також про те, що Трамп прийме Вучича і Хоті й буде присутнім при підписанні цього документу.

За оцінкою експертів, наразі адміністрація США розраховує досягти не меншого успіху, ніж нещодавній договір між Ізраїлем та ОАЕ. Підписання договору між Белградом і Приштиною за посередництва США буде використано адміністрацією Трампа у передвиборчих перегонах та дозволить посилити американський й зменшити російський вплив у регіоні Західних Балкан.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Чи викликає у вас тривогу агресивність Росії в Європі?

Майкл Хайден  (Michael Hayden)
Майкл Хайден (Michael Hayden), колишній голова ЦРУ і АНБ, США

"Путін поводиться самовпевнено, але у нього немає хороших карт в цій грі.