CША, Сербія, Косово: підписання договору близько

04 Sep, 2020 | |

3 вересня у Вашингтоні пройшов перший день переговорів делегацій Сербії на чолі з президентом Александром Вучичем та Косово на чолі з ПМ Авдулой Хоті за участі спецпредставника президента США з питань діалогу між Приштиною і Белградом Річарда Гренела та радника з питань національної безпеки Роберта О'Брайана. Участь у обговоренні декількох питань взяла також радник і дочка президента США Іванка Трамп.

Вучич повідомив, що проект документу “Економічна нормалізація” з 16 пунктів, який запропонувала американська сторона на початку саміту, містив пункт про взаємне визнання. Але Вучич  відхилив цей пункт і американська сторона з розумінням вилучила його з порядку денного. Він також повідомив  про обговорення різноманітних, у т.ч. інфраструктурних проектів, корисних як для сербів, так і албанців, запровадження кредитних схем для розвитку малих та середніх підприємств, про можливості участі Приштини у регіональному проєкті “Малий Шенген” та відкриття офісу Міжнародної фінансової корпорації розвитку США (DFC) у Белграді.

Сербські та косовські ЗМІ з посиланням на американські джерела повідомляють, що сербська і косовська делегації фактично вийшли на підписання договору, який передбачає нормалізацію економічних відносин, а також про те, що Трамп прийме Вучича і Хоті й буде присутнім при підписанні цього документу.

За оцінкою експертів, наразі адміністрація США розраховує досягти не меншого успіху, ніж нещодавній договір між Ізраїлем та ОАЕ. Підписання договору між Белградом і Приштиною за посередництва США буде використано адміністрацією Трампа у передвиборчих перегонах та дозволить посилити американський й зменшити російський вплив у регіоні Західних Балкан.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.