ЄС прагне розширити глобальну торгівлю

14 Apr, 2017 | |
Welcome EU

Євросоюз продовжує докладати зусиль для активізації практично усіх триваючих торговельних переговорів з третіми країнами, які позиціонуються як відповідь і противага протекціоністській політиці нової адміністрації США.

Саме тому тематика переговорів про вільну торгівлю посіла центральне місце під час спільної зустрічі Президентів ЄК Ж.-К.Юнкера та Європейської Ради Д.Туска з Прем’єр-міністром Японії С.Абе, яка відбулася наприкінці березня цього року під час його візиту до Брюсселя. За підсумками проведеної зустрічі було підтверджено зобов’язання активізувати переговорний процес та досягти швидкого завершення переговорів щодо укладення Угоди про вільну торгівлю, а також Угоди між Європейським Союзом та Японію про стратегічне партнерство.

У своїй заяві перед згаданою зустріччю Президент Єврокомісії Юнкер вказав на те, що укладення Угоди про вільну торгівлю є необхідним, оскільки сторони вірять у вільну, чесну та засновану на правилах торгівлю та мають наміри бути відкритими до світу, а не повертатися до ізоляціонізму. Він також відзначив, що на даний час переговори знаходяться на вирішальній стадії і висловив впевненість, що домовленості за підсумками зустрічі з С.Абе відкриють дорогу до завершення переговорів у поточному році, найбільш вірогідно під час наступного Саміту ЄС-Японія.

За результатами зустрічі сторони домовилися провести наступний раунд переговорів у квітні 2017 року у Токіо. Попередній раунд було проведено у вересні 2016 року у Брюсселі. З того часу сторони продовжували інтенсивну роботу на експертному рівні.

Цікавим є те, що Євросоюз одночасно веде активні переговори щодо активізації торговельних відносин з двома іншими державами – Мексикою і Сінгапуром.

У лютому 2017 року було домовлено про підвищення інтенсивності переговорів з Мексикою щодо модернізації торговельної частини так званої «Глобальної угоди», а у березні 2017 року про прискорення набуття чинності Угоди про вільну торгівлю з Сінгапуром. Окрім того, офіційний Брюссель домовився про відновлення торговельних переговорів з АSEAN, а також завершив підготовчу роботу до започаткування переговорів з Новою Зеландією.

Висновки: усе це вказує на те, що навіть в умовах виходу Великої Британії з лав Європейського Союзу, Брюссель має намір не втрачати лідируючи позиції у світі та прагне розширювати горизонти співпраці з найбільш розвинутими країнами світу. Така тенденція, на думку аналітиків Geostrategy, загалом відповідає національним інтересам України, оскільки, використовуючи переваги Угоди про асоціацію з Євросоюзом, українська продукція буде ставати більш конкурентоспроможною та легше знаходитиме нових покупців на глобальних ринках.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У