Індія: Прем'єр-міністр Моді зустрівся з президентом Росії Путіним

06 Dec, 2021 | |

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у понеділок, щоб обговорити оборонні та торговельні відносини.

Порядок денний щорічного саміту включає політичні та оборонні питання, повідомляє міністерство закордонних справ Індії.

Зустріч Моді та Путіна в Нью-Делі відбулася через кілька годин після того, як міністри оборони та закордонних справ двох країн провели стратегічний діалог для обговорення зміцнення зв’язків між Індією та Росією. Дві країни також підписали низку двосторонніх оборонних угод, включаючи закупівлю Індією понад 600 000 штурмових гвинтівок у Росії.

Міністерство оборони Індії назвало це «визначною» угодою, яка замінить гвинтівку місцевого виробництва сучасною зброєю, що покладе край «довгим пошукам» для потреб її армії.

Також дві країни підписали угоду про продовження військово-технологічного співробітництва на наступне десятиліття.

Індія та Росія мають довгу історію тісних зв’язків і вже поставили перед собою ціль до 30 мільярдів доларів двосторонньої торгівлі до кінця 2025 року. Але нещодавно Індія наблизилася до Сполучених Штатів, які вона вважає критичними для протидії Китаю. Індія та Китай мали багатомісячне військове протистояння вздовж їхнього спірного кордону.

У той же час Росія висловила застереження щодо формування коаліції за участю США, Індії, Японії та Австралії, утвореної у відповідь на зростаючу напористість Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Індія намагається налагодити свої оборонні відносини з Росією, при цьому вона нарощує свої військові зв'язки зі Сполученими Штатами. Індія та Росія обговорюють і, ймовірно, підпишуть 10-річну військово-технічну угоду, яка може допомогти у передачі нових технологій Індії.

Індія великий покупець військового обладнання, значною мірою залежала від колишнього Радянського Союзу під час холодної війни. Але потім почала диверсифікувати свої покупки, вибираючи також американське обладнання. Під час президентства Дональда Трампа США та Індія уклали оборонні угоди на суму понад 3 мільярди доларів. Двостороння оборонна торгівля зросла майже з нуля в 2008 році до 15 мільярдів доларів у 2019 році.

Придбання Індією російських ракетних систем С-400, які вона вважає критичними для протидії Китаю, може виявитися подразником індо-американських відносин. С-400 — це складна система протиповітряної оборони. Очікується, що після придбання це дасть Індії стратегічне стримування проти Китаю та Пакистану.

Однак угода про ракетну систему з Москвою поставила Індію під загрозу санкцій США. Вашингтон попросив своїх партнерів триматися подалі від російської військової техніки, щоб уникнути можливих санкцій.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.