Іспанія: підготовка до референдуму триває

29 Sep, 2017 | |

Викладачі та студенти у Каталонії організовують відкриття виборчих дільниць у деяких школах, аби провести незаконний референдум за незалежність від Іспанії у неділю.

У соціальних медіа поширюють закодовані повідомлення із організаційними настановами.

Сотні викладачів зібралися у штаб-квартирі регіонального уряду в четвер, співаючи гасла "ми відкриємося" і "ми будемо голосувати".

Це критичний час для Каталонії, де протягом останніх п'яти років децентралізований уряд краю зажадав проведення референдуму, аби від'єднатися від Іспанії.

Уряд Каталонії заявив, що може оголосити про незалежність від Іспанії протягом 48 годин після голосування.

Але Іспанія, швидше за все, надішле туди тисячі поліцейських, які наразі перебувають на борту двох круїзних суден біля Барселони, аби завадити будь-якому голосуванню і гарантувати іспанський суверенітет над Каталонією, повідомляє кореспондент ВВС.

У цьому заможному районі на північному сході Іспанії живе понад сім мільйонів людей. Вони мають свою мову та культуру, а також значну автономію. Але іспанська держава не визнає Каталонію окремою державою.

Каталонські лідери звернулися до Європейського Союзу, заявивши, що Мадрид підірвав демократичні цінності. У п'ятницю президент Європарламенту Антоніо Таяні заявив, що працюватиме над політичним вирішенням цього питання.

Він розповів італійському інформаційному агентству Ansa про те, що референдум незаконний, але Мадриду та адміністрації у Каталонії треба було врегулювати це питання.

Втім, міністр охорони здоров'я Іспанії Долорес Монтсеррат у п'ятницю відкинула діалог щодо цього питання і закликала до відставки президента Каталонії Карлеса Пучдемона.

Викладачі та студенти Каталонії відіграли значну роль у кампанії за референдум. Студенти виходили "на страйки" і йшли з занять, аби доєднатися до мітингів.

Вони можуть застосувати трактори, аби не дати силам безпеки закрити приміщення.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.