Китай: супутникові знімки кажуть правду про COVID-19

16 Jun, 2020 | |

Наочні зміни у русі транспорту біля лікарень в Ухані від серпня 2019 року дозволяють припускати, що коронавірус поширився цим китайським містом до того, як про це стало відомо.

Такими є висновки дослідників з Гарвардського університету, які вивчали фото з супутників, що свідчать про активізацію руху транспорту біля лікарень у китайському місті Ухань від серпня до грудня минулого року.

Піки руху збігаються у часі з активним пошуком в інтернеті інформації щодо таких симптомів, як кашель та діарея.

Китай назвав дослідження "сміховинними" та заснованими на "упередженій" інформації.

Вважають, що перші випадки коронавірусу з'явилися у Китаї десь у листопаді.

31 грудня 2019 року китайська влада повідомила ВООЗ про низку випадків пневмонії невідомого походження.

"Очевидно, ще задовго до того часу, який раніше вважали початком поширення нового коронавірусу, вже існувало певне соціальне занепокоєння", - розповів доктор Джон Бронштейн.

Що показало дослідження?

Дослідники вивчали дані з платного супутникового ресурсу, які показували рух транспорту біля п'яти лікарень в Ухані, порівнюючи фото, зроблені наприкінці літа та восени 2018 із тим самим періодом 2019 року.

Наприклад, у жовтні 2018 року, дослідники нарахували 171 машини, припаркованих біля найбільшої лікарні в Вухані. Рік по тому, у жовтні 2019 на тому самому місці було 285 машин - на 67% більше.

Одночасно з цим у китайському інтернет-пошуковику активізовувався пошук симптомів, які згодом визначили як ознаки нового коронавірусу.

"Це свідчить про накопичення інформації щодо того, що щось відбувалося в Ухані в той час", - каже доктор Бронштейн.

За його словами, багато чого ще треба з'ясувати, аби повністю зрозуміти, як розгортаються спалахи таких хвороб і поширюються серед населення. А те, що наразі з'ясували вчені, - лише ще одна частинка доказів"

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі:

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.