М.Ходорковський: ера Путіна завершується

27 Feb, 2015 | |

 Михайло Ходорковський, виступаючи в Королівському інституті міжнародних відносин у Лондоні, заявив, що ера Володимира Путіна в Росії йде до завершення, і закликав Захід надати моральну підтримку російській опозиції.
Виступ Ходорковського, який проходив в цьому інституті, відомому також як Chatham House, в рамках щорічної російської лекції, мав назву "Росія при Путіні і після".

Це був перший публічний виступ екс-глави ЮКОСа в Лондоні після свого звільнення з російської колонії трохи більше року тому.

"Що б не намагалися нам показати кремлівські піарники і телевізійна пропаганда, Путін - не супермен, і він вже точно не увійде в історію як герой, - сказав на початку свого виступу Ходорковський. - На екрані телевізора він може боротися з ведмедями, літати з перелітними птахами і полювати з тиграми, але це суцільна фантазія. Путін з голим торсом - це не сильний лідер, а голий король".

За словами колишнього співвласника ЮКОСа, політична підтримка Путіна базується на ілюзії про те, що закритість російського суспільства і збільшення ролі держави призвели до стабільності і процвітання.

"І хоча багато хто пов'язує погіршення економічного клімату з війною, фахівці прекрасно розуміють, що російська економіка вичерпала ресурс розвитку, який базувався на знищуваної відкритості та свободі підприємництва, ще до приєднання Криму", - заявив Ходорковський, який у перший час після виходу на свободу говорив, що не має наміру займатися політичною діяльністю і боротися за владу.

 

Осінь президента

За словами Михайла Ходорковського, сьогоднішній політичний курс Росії, який визначається президентом Путіним, викликає дедалі більше занепокоєння у російського бізнесу і правлячих еліт, включаючи його лояльних прихильників.
"Очевидно, що для Путіна настала осінь, - сказав він. - Однак ця осінь може бути дуже довгою. Росії доведеться досить довго стояти біля ліжка хворого імператора, з жахом спостерігаючи агонію режиму".

"Процес згасання буде дуже болючим для громадян Росії і небезпечним для міжнародної безпеки", - підкреслив Ходорковський.
Виступаючи перед британськими експертами та політологами, він запевнив їх, що Росія насправді не є в чистому вигляді сировинним придатком Заходу, як дуже багатьма прийнято вважати. Він зазначив, що нафтогазовий сектор складає лише 20% російського ВВП, а інше багатство створюють звичайні люди. Але, як вважає Ходорковський, нинішній російській владі вигідний міф про повну залежність росіян від нафти і газу.

"Коли нас постійно переконують, що "Газпром" і "Роснефть" годують країну, про які права може йти мова? Це твердження підігріває упевненість, що залежна від ресурсів людина не має права діяти, відстоювати свої інтереси", - сказав в минулому найбагатший нафтовий магнат Росії.

 

Назад до двополярного світу?

Значну частину свого виступу Ходорковський присвятив Володимиру Путіну і його нинішнім стратегічним цілям.
На його переконання, Путін мріє домовитися з США про новий світовий порядок, який був би схожий на часи Холодної війни.

"Світ поділений на зони впливу наддержав, втручатися в зону впливу опонента заборонено, не кажучи вже про внутрішні справи. Про права людини краще одразу забути. Так виглядає ідеальний світ Путіна, і я не впевнений, чи подобається ця картина хоч комусь ще", - підкреслив творець проекту "Відкрита Росія".

За його словами, політична філософія Путіна йде в розріз із сучасним світом і ніколи не знайде розуміння у світових лідерів.

"Путін мріє входити в верхівку вертикального світу, адже він вже це зробив у Росії. Він вважає, що існує один центр сили і прийняття рішення, що різні групи не можуть діяти самостійно, - пояснює Ходорковський. - І в цьому його базовий світоглядний конфлікт з новим світом. Це протистояння закритого і вертикального мислення з відкритим і горизонтальним".

На думку Ходорковського, Путін, всупереч всім його заявам, не вірить в багатополярний світ, в якому занадто багато гравців здатні приймати власні рішення і діяти самостійно.

"Я не уявляю, про що можна домовитися навіть у середньостроковому сенсі з людиною з такими уявленнями про світ", - зауважив він.

"Завтрашній день Росії і наших відносин лежить за межами Путіна, поза площиною його геополітичних амбіцій і збоченого розуміння світоустрою. Тому що не Путін майбутнє Росії. Майбутнє Росії - це ми", - такими словами Ходорковський завершив свою промову в Королівському інституті міжнародних відносин.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?