Мюнхенська конференція з безпеки 16-18 лютого 2018 року питання, учасники.

06 Feb, 2018 | |
MSC

Протягом останніх п'яти десятиліть Мюнхенська конференція з безпеки стала головними щорічними зборами міжнародної стратегічної спільноти. З моменту свого заснування в 1963 році, як "Internationale Wehrkunde Begegnung", MSC була незалежним форумом, метою якого було сприяння мирному врегулюванню конфліктів та міжнародному співробітництву і діалогу.

На додаток до щорічної флагманської конференції в лютому, MSC регулярно проводить інші масштабні події в столицях світу.

Порядок денний конференції MSC 2018 буде зосереджений, зокрема, на майбутній ролі Європейського Союзу як глобального актора та відносини з Росією та Сполученими Штатами. Крім того, буде обговорюватися зростаюча загроза ліберальному міжнародному порядку, численні конфлікти на Близькому Сході, особливо погіршення відносин між державами Перської затоки та політичні події в регіоні Сахель. Також акцент буде поставлено на питання[ контролю над озброєннями, зокрема напруженості щодо програми ядерної зброї Північної Кореї.

"Минулого року світ наблизився до межі серйозного конфлікту", - заявив Голова МSC Wolfgang Ischinger під час підготовки до конференції. "Ескалаційна риторика осіб що приймають рішення, є дуже неспокійним шляхом: чи то на Корейському півострові, чи в Перській затоці або у Східній Європі - лише одне неправильне рішення, прийняте в цій зарядженій ситуації, може швидко викликати небезпечну ланцюгову реакцію. Тому все важливіше сприяти діалогу та зустрічам між ключовими акторами. Мюнхенська конференція з безпеки є саме тим правильним форумом для цього."

Серед підтверджених цього року учасників - Генеральний секретар ООН António Guterres, президент Єврокомісії Jean-Claude Juncker, Високий представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Federica Mogherini та Генеральний секретар НАТО Jens Stoltenberg.

Уряд США буде представлений у Мюнхені міністром оборони генералом James Mattis та радником з питань національної безпеки H.R. McMaster. Делегація Конгресу США очолить сенатори John McCain, Sheldon Whitehouse та Robert Corker.

Багато глав держав та глав урядів вже оголосили про свою участь. До них відносяться президент України Petro Poroshenko та президент Руанди Paul Kagame, а також прем'єр-міністр Великобританії Theresa May та її австрійський колега канцлер Sebastian Kurz. Очікується, що також візьмуть участь прем'єр-міністр Ізраїлю Benjamin Netanyahu та прем'єр-міністр Іраку Haider al-Abadi.

Крім того, будуть присутні численні міністри закордонних справ та міністри оборони, у тому числі міністри закордонних справ Ірану Mohammad Javad Zarif та Саудівської Аравії Adel Al-Ju, їхні колеги з Росії та Туреччини, Sergey Lavrov та Mevlüt Çavuşoğlu, а також міністр оборони Польщі Mariusz Błaszczak, міністр оборони Італії Roberta Pinotti, міністр оборони Іспанії María Dolores de Cospedal García та міністр оборони Австралії Marise Payne.

На MSC 2018 також представлені різні міжнародні організації. Thomas Greminger, Генеральний секретар Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Fatou Bensouda, головний прокурор Міжнародного кримінального суду, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я і Christine Lagarde, Генеральний директор Міжнародного валютного фонду, оголосили про свою участь. Те саме стосується і президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Peter Maurer та виконавчого директора Human Rights Watch Kenneth Roth.

Через перебіг коаліційних переговорів у Берліні, тимчасова делегація уряду Німеччини вперше візьме участь у конференції з питань безпеки. В її складі будуть міністр закордонних справ Sigmar Gabriel, міністр оборони Ursula von der Leyen, міністр внутрішніх справ Thomas de Maizière та міністр економічного співробітництва та розвитку Gerd Müller. У Мюнхені також очікують понад 30 членів Бундестагу з усіх політичних груп.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ