США, Росія: обрано не шлях співпраці, а шлях протистояння

18 Jan, 2017 | |

Голова Пентагону Ештон Картер, який залишає свій пост, заявив, що поведінка Росії обмежує співпрацю Москви і Вашингтона, але США повинні продовжувати шукати варіанти взаємодії.
"Я бачу сфери, де ми можемо співпрацювати, але їх стає дедалі менше. Це стратегія, яку вибрала Росія", - сказав пан Картер в інтерв'ю Bloomberg.
За його словами, сфери взаємодії двох країн скорочувалися поступово протягом останніх 10 років.
Голова Пентагону зазначив, що Росія і США як і раніше є солідарними щодо стримування ядерних програм Північної Кореї та Ірану, а також щодо ситуації на Балканах.
Втім, у боротьбі із угрупуванням "Ісламська держава" у Сирії співпрацювати не вийшло, зазначив він.
"Однак якщо уряд Росії визначає свої інтереси не лише як протилежні США - до чого ми звикли, але навмисно протистоїть, то буде дуже складно піти назустріч такій мотивації, а це - головний виклик майбутнього", - сказав пан Картер.
Останнім часом колишній президент США Барак Обама і представники його адміністрації роблять дуже різкі заяви щодо Росії і особисто Володимира Путіна, на відміну від обраного президента США Дональда Трампа, який зайняв більш мирну позицію.
Протягом виборчої кампанії пан Трамп говорив, що порозуміється із паном Путіним і зможе почати більш конструктивну взаємодію із Росією, аніж адміністрація президента Обами.
На першій великій прес-конференції 11 січня пан Трамп зауважив: "Якщо Путіну подобається Дональд Трамп, я вважаю, що це актив, а не зобов'язання, оскільки у нас жахливі відносини з Росією".
Обраний президент США також зазначив, що не знає "чи вдасться порозумітися із Володимиром Путіним".
"Я сподіваюся, я зможу. Але є велика ймовірність, що не зможу", - додав пан Трамп.
Коментуючи ці заяви, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що пан Путін і пан Трамп зможуть знайти спільну мову, якщо між ними буде взаємоповага.
"У Москві сподіваються, що наші президенти порозуміються. Принаймні, пан Трамп говорив про готовність вести діалог", - зазначив пан Пєсков.
Водночас екс-глава ExxonMobil Рекс Тіллерсон, якого висунули на пост держсекретаря США, на слуханнях у сенаті заявив, що Росія становить небезпеку, ігнорує інтереси США і захопила Крим.
Проте, пан Тіллерсон, якого називають "другом Путіна", закликав співпрацювати з Москвою.
Кілька днів тому Дональд Трамп в інтерв'ю британській газеті Times сказав, що готовий запропонувати президенту Росії Володимиру Путіну зняти санкції в обмін на скорочення ядерних арсеналів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.