Німеччина: підсумки політичного сезону

15 Jul, 2023 | |

Канцлер Німеччини підбив підсумки першого півріччя, вказавши на основні політичні елементи, які залишалися пріоритетами для офіційного Берліну.

Німеччина продовжить протягом наступних років підтримувати Україну, зокрема шляхом постачання необхідного озброєння. Згідно з попередньо ухваленими рішеннями, з початку війни та до 2027 року заплановано витратити до 17 млрд. євро на озброєння для України.

На питання про рішення США поставити Україні касетні боєприпаси канцлер відреагував стримано, заявивши, що це суверенне рішення іншої країни, яке він волів би не коментувати. Німеччина є учасницею Конвенції про заборону касетних боєприпасів, на відміну від США, Росії та України, і не буде закуповувати і використовувати ці боєприпаси. Важливо й надалі дотримуватись положень цього документа.

Щодо росії Канцлер зазначив, що безумовно, намагатимуся ще раз провести телефонну розмову з путіним.

Щодо НАТО було наголошено, що федеральний уряд працює над досягненням в наступному році т.зв. 2%-ї цілі НАТО. Ця мета буде досягнута за рахунок коштів з бюджету та спеціального фонду для Бундесверу, створеного після початку російської інтервенції в Україну. Німеччина стане країною-учасницею Альянсу, яка досягла цього показника назавжди, "навіть якщо спеціальні фонди будуть вичерпані". Щодо планів Альянсу, канцлер зауважив, що співпраця з Японією, Південною Кореєю, Австралією і Новою Зеландією буде поглиблюватися, натякаючи на дебати про можливе розширення НАТО.

ЄС скоро досягне домовленості навколо загальної системи надання притулку. Ключова мета – створення спільного механізму. Федеральний уряд працює над обмеженням нелегальної міграції. Солідарність в цьому процесі є ключовим елементом.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.