Польща: підписано угоди з Boeing і GE на гелікоптери Apache

07 Aug, 2024 | |

Міністерство оборони Польщі уклало компенсаційні угоди з Boeing та General Electric на загальну суму близько 255 мільйонів доларів, що є частиною більшої угоди на суму 12 мільярдів доларів для придбання 96 вертольотів AH-64E Apache.

Контракт з Boeing на суму 102 мільйони доларів передбачає підтримку технічного обслуговування AH-64E Apache. Угода з General Electric, вартістю 135 мільйонів доларів, охоплює технічне обслуговування двигунів GE T700, які також встановлені на інших вертольотах польської армії, зокрема на S70 Black Hawk.

Очікується, що замовлення на 96 AH-64E незабаром підпише Варшава, а поставка літаків очікується між 2028 і 2032 роками.

"Польська армія збирається придбати ці вертольоти, які дійсно зміцнять нашу готовність, нашу безпеку перед обличчям того, що відбувається за межами Республіки Польща, я маю на увазі війну в Україні", - заявив заступник міністра оборони Польщі Павел Бейда.

AH-64E Apache Guardian є найновішим і найдосконалішим варіантом серії ударних вертольотів AH-64 Apache. Він оснащений модернізованими двигунами та новими композитними лопатями ротора.

Ці вертольоти замінять і розширять флот Польщі з приблизно 30 бойових кораблів Мі-24 радянського виробництва. Ініційована у 2014 році програма «Крук» мала на меті знайти заміну застарілим польським ударним вертольотам.

У програмі розглядалися п'ять вертольотів: Airbus Tiger, Leonardo AW249, TAI T129, Boeing AH-64E і Bell AH-1Z. До квітня 2022 року пропозиції Boeing та Bell потрапили до шорт-листа, а 8 вересня 2022 року Польща офіційно обрала Boeing AH-64E, значно збільшивши обсяг замовлення з 32 до 96 машин.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський: