Польща: скандал у Сеймі

13 Dec, 2023 | |

12 грудня у Варшаві стався гучний скандал – у залі Сейму депутат польської антиукраїнської ультраправої партії "Конфедерація" схопив вогнегасник та загасив єврейський свічник.

Через це призупинили роботу Сейму, і тепер президент Польщі Анджей Дуда може не встигнути привести до присяги новий уряд на чолі з новообраним прем'єром Дональдом Туском. Якщо цього не станеться, Туск може не встигнути на критичний для Польщі та України саміт ЄС 14-15 грудня.

 

Інцидент стався під час дебатів після виcтупу нового прем’єр-міністра Дональда Туска.

 

Ближче до вечора в будівлі з’явилися представники єврейської громади, які на запрошення голови Сейму святкували Хануку, пише Gazeta Wyborcha. Людей частували пончиками, млинцями, серед них було багато дітей.

 

Гжегож Браун з партії "Конфедерація" кинувся на ханукальну менору з порошковим вогнегасником і демонстративно загасив свічки.

 

"Я прошу перервати засідання і викликати депутата Брауна для усунення від засідання. На польській землі, де стався Голокост, немає місця антисемітським проявам. Під дахом польського парламенту!" – сказав депутат Вітольд Зембачинський. Він назвав Брауна "екстремістом"

На інцидент уже відреагував посол Ізраїлю в Польщі Яков Лівне.

"Ганьба! Депутат польського парламенту щойно зробив це. Через декілька хвилин після того, як ми почали святкувати там Хануку", - прокоментував посол.

 

"Це ганьба. Це неприйнятно. Це не повинно повторитися", – коротко прокоментував інцидент новий прем'єр-міністр Дональд Туск.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи