Польща: в країну прибудуть додаткові сили армії США

04 Aug, 2020 | |

Сполучені Штати та Польща завершили переговори щодо Угоди про посилене оборонне співробітництво (EDCA), спираючись на існуючу співпрацю в галузі безпеки та впорядкування багаторічного оборонного партнерства. ПРо це говориться в офіційній заяві міністерства оборони США.

EDCA відображає спільне бачення, викладене в Спільних деклараціях, підписаних президентами Дональдом Дж. Трампом та Анджеєм Дудою в 2019 році. Зокрема, вона забезпечує необхідну правову базу, інфраструктуру та справедливий розподіл тягарів, необхідних для поглиблення оборонного співробітництва.

EDCA дозволить розширити ротаційну присутність США близько 1000 особового складу, включати передові елементи штабу V корпусу армії США та штаб дивізії, можливості розвідки, спостереження та розвідки та інфраструктуру для підтримки бойової команди бронетанкової бригади та бойової авіаційна бригада. Це додатково до 4500 американських співробітників, які вже перебувають у ротації у Польщі.

Поряд з нещодавно оголошеними змінами в позиції європейських стратегічних сил, EDCA посилить стримування проти Росії, зміцнить НАТО, заспокоїть  союзників, а присутність США у Польщі на східному фланзі НАТО покращить  стратегічну та оперативну гнучкість. Це є важливою віхою для американсько-польських відносин та колективної трансатлантичної безпеки.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".