Реакція Заходу на безпекову пропозицію Путіна

27 Dec, 2021 | |
Putin

Безпековий ультиматум Путіна, поставлений США і НАТО, спочатку викликав шокову реакцію і столицях Західних держав. Після публікацій Кремлем низки закритих дипломатичних документів на тему врегулювання ситуації на Донбасі, переписки з Францією, довіра до московського керівництва ще більше була підірвана. Висунення безпекового ультиматуму остаточно переконав партнерів у тому, що від мінімальної довіри не залишилося нічого.

Проте колективний розум Заходу перетворив шок на прагматичний підхід. Сторони ЄС і США домовились про координацію зусиль щодо підготовки узгодженої відповіді російській стороні на їх «безпековий ультиматум». За наявною у групи Geostrategy інформацією, Західні партнери вже провели попередні переговори, на яких погодили спільні позиції щодо відповіді Кремлю. У рамках переговорів партнери домовились, що Захід має говорити з РФ одним голосом, його позицію зводиться до того, що РФ була і залишається стороною конфлікту, тому вона має докладати усіх необхідних зусиль для врегулювання ситуації на Донбасі.

Задоволення так званих «безпекових вимог РФ» у форматі Москви є неприйнятними для Західних партнерів, такий сигнал мають озвучувати усі Західні столиці.

Усім очевидно, що Заходу не уникнути переговорів з Путіним на тему безпеки, однак при цьому партнери мають виходити із погоджених позицій.

Наприкінці грудня свою позицію озвучили НАТО і Євросоюз. Альянс погодився провести на початку 2022 року переговори у форматі НАТО – Росія на безпекову тему.

Європейський Союз також зберіг коаліційний підхід. Брюссель зазначив, що повністю відданий забезпеченню безпеки в Європі на основі ключових принципів ненападу та поваги до національного суверенітету та територіальної цілісності. Сьогодні безпека Європи знаходиться під загрозою.

Дії Росії, зокрема незаконна анексія Криму, її роль у розпалюванні конфлікту на сході України, а також її дії в відокремлених регіонах Південної Осетії та Абхазії, у Придністровському регіоні та її підтримки режиму Лукашенка, призвели до серйозного погіршення безпекової ситуації в Європі.

Останнім часом військове нарощування Росії на кордонах з Україною та в незаконно анексованому Криму створило нові загрози та побоювання вторгнення.

Разом із партнерами та союзниками ЄС чітко вказав, що буде рішуче реагувати на будь-які подальші порушення суверенітету України. Водночас ЄС вважає, що діалог, переговори та співпраця є єдиними засобами подолання суперечок і встановлення миру.

Будь-яка справжня дискусія про безпеку в Європі має спиратися на та посилювати зобов’язання ОБСЄ та ООН – справжні опори архітектури європейської безпеки – і не призводити до їх розмивання. Таке обговорення має бути всеохоплюючим і має враховувати занепокоєння та інтереси всіх зацікавлених сторін.

ЄС буде співпрацювати як із США, так і з НАТО, щоб забезпечити представлення його інтересів у будь-яких можливих дискусіях з Росією щодо європейської безпеки.

Пропозиція НАТО провести Раду НАТО-Росія у відповідь на проекти договорів про європейську безпеку, які Росія оприлюднила минулого тижня, є важливим кроком.

НАТО відіграє ключову роль у забезпеченні миру в Європі. ЄС прагне співпрацювати з союзниками, а також зі своїми партнерами у вирішенні сучасної безпекової ситуації на європейському континенті.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.