Росія, Британія: Москва назвала новий британський авіаносець зручною мішенню

29 Jun, 2017 | |

Росія назвала новий авіаносець британського Королівського флоту "всього лиш зручною великою мішенню в морі".

Так речник російського міністерства оборони генерал-майор Ігор Конашенков відповів британським урядовцям на їхню критику застарілого російського авіаносця "Адмірал Кузнецов".

Авіаносець "Королева Єлизавета" (HMS Queen Elizabeth) у понеділок увечері вперше вийшов у море з корабельні Росайт у Шотландії.

Згодом британський міністр оборони Майкл Феллон назвав "Адмірала Кузнецова" старим. Минулого року російський корабель проплив Ла-Маншем на шляху до Середземного моря.

26-річний російський авіаносець рідко куди виходить без супроводу буксира - на випадок, як він поламається.

У жовтні минулого року авіаносець "Кузнецов" входив до складу російської флотилії, яка на шляху до територіальних вод Сирії пропливла Північним морем, Ла-Маншем і Середземним морем.

Густий чорний дим корабля радянських часів тоді викликав хвилю глузливих коментарів у соцмережах.

Літаки з "Кузнецова" бомбардували позиції повстанців на території Сирії, що, за словами Феллона, зробило його "кораблем ганьби". Це єдиний авіаносець у ВМФ Росії.

Російська авіація дала президенту Башару Асаду суттєву перевагу над силами повстанців, частину з яких підтримують держави Заходу.

Генерал-майор Конашенков сказав, що ремарки пана Фаллона про авіаносець HMS Queen Elizabeth "засвідчили явний брак знань у мореплавстві".

"На відміну від авіаносця "Адмірал Кузнецов", озброєного системами ППО, оборони проти субмарин і, що найважливіше, системою оборони проти ракет "Граніт", британський авіаносець є всього лиш зручною великою морською мішенню", - сказав російський речник.

Державне російське телебачення потім повідомило, що ці коментарі начебто були явно іронічними. "Вони порівняли британський корабель до бджолиної матки, яка є всього лиш зручною мішенню в морі, тому що "Єлизавета" здатна запускати літаки лише тоді, коли її оточує рій кораблів захисту",

Корабель HMS Queen Elizabeth, який коштував £3 млрд ($3,8 млрд) - найпотужніший в історії британського Королівського флоту. Його корабель-напарник "Принц Уельський" (HMS Prince of Wales) зараз будуєтьмя на верфі в Росайті.

HMS Queen Elizabeth

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?