Росія: радіаційно-моніторингові станції вимкнено

19 Aug, 2019 | |

Дві російські радіаційно-моніторингові станції вийшли в офлайн минулих вихідних після повідомлень про ядерну аварію в Архангельській області на північному кордоні Росії, що викликало побоювання в світі.

Російський уряд був розпливчастим і часом суперечливим, коли інформував про таємничий вибух під час військових випробувань 8 серпня.

Щонайменше п’ять вчених-ядерників загинули, і короткий сплеск радіації був виявлений над сусіднім Северодвінськом.

За даними Організації Договору про заборону ядерних випробувань (CTBTO), яка працює з міжнародною мережею радіаційно-моніторингових станцій, дві ключові російські станції вийшли в офлайн через два дні після незрозумілого вибуху та повідомлень про сплеск радіації.

За інформацією російських чиновників, повідомляє РБК, на станціях в Дубно та Кірові стались "проблеми з мережею та зв'язком" через два дні після вибуху в Архангельській області.

Російські військові заперечували, що вибухом було випущено будь-яке випромінювання, і офіційну заяву влади Сєвєродвінська, що повідомляє громадськість про підвищення рівня радіації, було спокійно знято з веб-сайту міської влади.

Керівник CTBTO Лассіна Зербо (Lassina Zerbo) написав у неділю в Twitter, що організація вирішувала з операторами станції "технічні проблеми, які виникли на двох сусідніх станціях".

Він включив графіки моделювання організацією розповсюдження радіоактивних частинок у часі.

Графіки та моделі CTBTO включали часові позначки, що вказували куди будуть рухатися радіоактивні частинки.

Припускають, що вибух був спричинений невдалим випробуванням крилатої ракети з ядерним зарядом.

Однак дані свідчать про те, що випромінювання що виникло після вибуху 8 серпня, було локалізовано і маломасштабне. Експерти кажуть, що ядерна крилата ракета мала б викиди набагато більше.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Путін забезпечив виживання режиму Асада

Джон Маккейн
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Заява, що Росія почне виведення деяких збройних сил з Сирії сигналізує проте що Володимир Путін переконаний, що він розбомбив та знищив достатньо супротивників кривавого режиму Асада, щоб забезпечити його виживання.

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.