Росія, Україна: збільшення напруження на кордоні

04 Nov, 2021 | |

Соцмережі та західні ЗМІ знову пишуть, що російські ешелони рушили "на Захід".

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, створення ударних угрупувань російських військ біля українських кордонів зараз не спостерігається.

Навесні цього року Росія стягнула до України 22 батальйонно-тактичні групи - це 16,7 тисяч військових на додачу до тих підрозділів, які були біля українських кордонів з 2014 року.

"Максимально навколо України, а також у тимчасово окупованому Криму було 105-110 тисяч російських військовослужбовців", - розповідає Сергій Наєв про весну 2021 року.

"Це з врахуванням сил російсько-окупаційних військ на окупованій території Донецької та Луганської областей - 1-го і 2-го армійських корпусів 8-ї армії Росії", - додає він.

8-а загальновійськова армія Південного військового округу РФ - кадровий підрозділ російської армії, який розформували у 1990-х та заново створили в 2017 році у Ростовській області.

В Міноборони України стверджують, що саме ця армія керує "народними міліціями" так званих "ДНР" і "ЛНР" і забезпечує проросійські сили офіцерами та технікою.

У Кремлі це заперечують, а задачею нової армії називають "безпеку Росії на стратегічному південно-західному напрямку".

Як каже Сергій Наєв, навесні Росія зібрала 100 тисяч військових біля українських кордонів для "шантажу за допомогою збройних сил" - щоб тиснути на українських політиків та продемонструвати готовність до активних дій.

Але для повномасштабної війни проти всієї української армії навіть тих сил було вочевидь замало - чисельність ЗСУ перевищує 200 тисяч військовослужбовців.

Метою цих провокацій ймовірно були спроби отримати підстави для військової операції, у ході якої вони спробували б оточити об'єднані сили, а також розширити контроль над окупованою територією.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі: