SpaceX: вдруге запущено надважку ракету Falcon Heavy, на орбіту виведено супутник зв'язку ArabSat

12 Apr, 2019 | |

Американська космічна компанія SpaceX в ніч на 12 квітня здійснила успішний запуск ракети-носія надважкого класу Falcon Heavy, яка вивела на орбіту телекомунікаційний супутник ArabSat 6A на замовлення супутникового оператора ArabSat (Саудівська Аравія). Цей політ став другим для Falcon Heavy і першим комерційним - попередній запуск ракети був випробувальним.

Супутник, маса якого становить 6 тонн, повинен буде забезпечити телевізійний та радіосигнали, а також доступ в інтернет і супутниковий зв'язок для клієнтів ArabSat на Близькому Сході, в Африці та Європі.

Ракета стартувала 12 квітня з майданчика розташованого в Космічному центрі імені Джона Кеннеді у Флориді. Через 8 хвилин після старту два бічних прискорювача зробили синхронну посадку в спеціальній зоні на базі ВПС США на мисі Канаверал. Для обох прискорювачів, які представляють собою дещо модифіковані перші щаблі ракети-носія Falcon 9, цей політ став першим. Компанія планує використовувати їх для наступного пуску Falcon Heavy.

Центральний блок першого ступеня Falcon Heavy здійснив посадку на плавучу платформу в Атлантичному океані через 10 хвилин після запуску ракети, а ще через 24 хвилини супутник ArabSat 6A, зібраний корпорацією Lockheed Martin, був виведений на розрахункову орбіту.
Пізніше засновник SpaceX Ілон Маск написав у своєму Твітері, що компанії вдалося повернути на Землю обидві половини обтічника Falcon Heavy. Як і розгінні блоки, вони будуть використані повторно.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.