США, Росія: результати чергових переговорів

13 Feb, 2022 | |

Президенти США та Росії поговорили втретє від початку цієї зими. Розмова відбулася на тлі повідомлень Білого дому про те, що вторгнення Росії в Україну може статися у будь-який момент. В Кремлі називають ці прогнози "істерією".

Результати зустрічі свідчать - сторони налаштовані продовжувати перемовини. Розмова тривала понад годину.

Президент Байден поговорив з президентом Путіним щодо "ескалації РФ військової напруги на кордонах України".

Як заявили у Білому домі, Байден чітко вказав, що у разі подальшого вторгнення в Україну США разом з союзниками та партнерами дадуть рішучу відповідь та завдадуть швидких та серйозних збитків Росії.

Також Байден наголосив, що подальше вторгнення в Україну призведе до величезних людських страждань та зменшить авторитет Росії.

"Президент Байден чітко вказав Путіну, що попри відданість США дипломатичним перемовинам, спільно з союзниками та партнерами готові до інших сценаріїв", - йдеться у заяві.

Після розмови російську версію подій озвучив помічник Путіна Юрій Ушаков.

За його словами, Путін занепокоївся через те, що західні країни "накачують" Україну сучасною зброєю, чим нібито провокують Київ до провокацій на Донбасі.

Також, за версією Путіна, Україна саботує виконання мінських угод, а західні країни через це тиснуть на Київ недостатньо.

Байден розповів Путіну низку думок, які б могли врахувати безпекові занепокоєння Росії. Натомість Путін сказав, що Москва їх врахує, але вони не зачіпають головних ініціатив Росії.

"Під час розмови Путін та Байден домовились продовжити контакти між офіційними особами двох країн з різних напрямків", - додав Ушаков.

Хоча російська сторона не дала чіткої відповіді, як буде діяти щодо України.

Росія найближчим часом оголосить, що має зробити після аналізу відповідей США та НАТО на її пропозиції щодо гарантій безпеки, заявили у Кремлі.

"Було сказано, що ми вже практично завершили міжвідомче опрацювання наших можливих дій, і про це буде оголошено найближчим часом", - сказав помічник президента РФ Юрій Ушаков за підсумками телефонної розмови президентів.

Таким чином він відповів на запитання, чи позначила Росія, що вона має намір робити у разі провокації української влади щодо Донбасу.

Саме такими можливими провокаціями у Росії обґрунтовують можливе майбутнє загострення.

Хоча Україна чітко заявляє про відсутність намірів наступати на Донбасі.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки: