США, Великобританія: підтримка України має тривати

11 Dec, 2023 | |

07 грудня 2023 року Держсекретар США Ентоні Блінкен та Державний секретар у закордонних справа Великої Британії і Північної Ірландії Девід Камерон провели спільну прес-конференцію. Велика частина сигналів стосувалася агресії росії проти України. Привертають до себе увагу наступні:

  • США та Велика Британія будуть продовжувати робити все можливе, щоб переконатися, що агресія путіна залишиться стратегічною поразкою та провалом для росії. Дві країни налаштовані забезпечити все необхідне, щоб Україна продовжувала бути незалежною та суверенною державою. Зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО дуже чітко дала зрозуміти, що підтримка України залишається непохитною. Уряди більше ніж 50 країн працюють разом, щоб підтримати Україну. У рамках цих зусиль протягом останніх майже двох років США надали більше 70 млрд. доларів на підтримку України. Європейські союзники надали Україні підтримку на суму понад 110 млрд. доларів. Це гарний приклад розподілу тягаря між державами.
  • Важливо, щоб США та їх партнери продовжували виконувати свою роль. Ось чому бюджетний запит, який зараз розглядається Конгресом, є таким необхідним і терміновим. Перед нами стоїть дуже чіткий вибір: чи зробимо ми так, що агресія путіна проти України залишиться провальною або путін доведе, що, оскільки він вірить, що він може протриматись довше країн коаліції і розділити їх, він може не тільки продовжувати погрожувати Україні, але й може перенести цю агресію в інше місце, включно з країнами НАТО. Це важливий момент, оскільки люди, які сидять у москві, тегерані або Пекіні, спостерігають за цим і хочуть, щоб рішення Конгресу не було ухвалене. 
  • Якщо скласти економіки союзників України, США, Великої Британії, країн Європейського Союзу, вони перевершують економіку росію 30 до 1. Країни повинні зробити так, щоб ця економічна сила враховувалася в економічній, дипломатичній та моральній підтримці України. Втім, перш за все у воєнній підтримці, яку країни надають Україні. Це один із моментів, про який Д.Камерон говорив на Капітолійському пагорбі. Підтримка України – це питання не лише європейської безпеки, це також питання безпеки Сполучених Штатів. 
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський: