США ввели санкції проти російського ОПК

09 May, 2018 | |

Вашингтон звинуватив ряд оборонних підприємств Росії, Ірану, КНДР, Китаю, Туреччини та Саудівської Аравії в порушенні законів про нерозповсюдження зброї масового знищення.

У зв'язку з цим Держдепартамент США опублікував у Федеральному реєстрі новий «чорний список» з 28 осіб і організацій, проти яких введені обмежувальні заходи. Санкції передбачають заборону на придбання будь-якими міністерствами і відомствами США продукції і послуг згаданих організацій, продаж їм зброї і військової техніки, видачу американських ліцензій на придбання товарів, що підпадають під режим експортного контролю, і заборона на надання будь-якої допомоги.

У числі російських організацій виявилися навчальний центр зенітних ракетних військ в Гатчині, 18-й Центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони РФ в Курську, Конструкторське бюро приладобудування в Тулі, 183-й гвардійський зенітний ракетний полк, Науково-виробничий концерн «Барлія». В черговий раз санкції були введені відносно Головного управління Генерального штабу.

За твердженням адміністрації США, всі вони в тій чи іншій мірі допомагали Ірану, Сирії або КНДР розробляти крилаті або балістичні ракети.

Також потрапили під обмеження  ліванське угруповання «Хізбалла», ВВС Сирійської Арабської республіки, Революційна гвардія Ірану і іранські компанії, що працюють в авіаційній і оборонній сфері.

У документі, який підписаний заступником державного секретаря з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження Крістофером Фордом, вказується, що жодна урядова установа в США не має право контактувати з перерахованими в списку організаціями.

Раніше Конгрес США запропонував наділити президента Дональда Трампа правом вводити санкції щодо осіб, діяльність яких може вплинути на національну безпеку країни. Відповідно до законопроекту про оборонний бюджет на 2019 рік, конгресмени також запропонували посилити санкції проти постачальників російського оборонно-промислового комплексу і осіб, які надають підтримку російської промисловості.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND