Судан: армія взяла владу в країні

11 Apr, 2019 | |

Армія Судану оголосила про відсторонення президента Омара аль-Башира від влади і призупинення конституції, а також про розпуск діючих органів влади, включаючи парламент. Про це оголосив у прямому ефірі державного телебачення країни міністр оборони генерал-лейтенант Авад бен Ауф.

"Колишній режим на чолі з Омаром аль-Баширом усунутий. Президент утримується в безпечному місці", - заявив бен Ауф. За його словами, влада в країні на час перехідного періоду переходить до збройних сил, сам перехідний період триватиме два роки. Після закінчення перехідного періоду будуть проведені нові вибори. У зв'язку з відстороненням від влади аль-Башира сформований військова рада, в країні вводиться надзвичайний стан терміном на три місяці. Повітряний простір буде закрито на добу, при цьому судові органи продовжують працювати в звичайному режимі.

Суданський державне інформагентство SUNA заявило, що Служба національної безпеки і розвідки Судану оголосила про звільнення всіх політичних в'язнів по всій країні. Раніше про звільнення всіх політв'язнів і тих, хто був заарештований в ході останніх масових акцій протесту в столиці, оголосив телеканал Al-Hadath. За його інформацією, родичі затриманих штурмували будівлі, де утримувалися ув'язнені. Як заявив телеканалу колишній прем'єр-міністр Судану Садик аль-Махді, Аль-Башир і інші члени керівництва знаходяться під домашнім арештом.

Протести в Судані почалися ще в грудні 2018 року. Тоді Times писала, що бійці ПВК «Вагнер» могли брати участь в придушенні антиурядових протестів. Пєсков тоді заявив, що в Судані працюють російські інструктори і роблять це «абсолютно легітимно». Про те, що найманці поїхали в Судан воювати на стороні Омара Башира ще в грудня 2017 писала «Бі-бі-сі»

Tags: Судан
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.