У ЄС немає стратегічного бачення щодо подій в Сирії

23 Dec, 2016 | |
Assad tank

Під час останнього у цьому році пленарного засідання Європейського Парламенту, яке відбулося 13 грудня, депутати обговорили критичну ситуацію у Сирії, яка різко загострилася після відомих подій в місті Алеппо. Участь у згаданому засіданні взяла Високий представник ЄС у закордонних справах та політики безпеки Фредеріка Могеріні.

Результати спостереження аналітиків групи Geostrategy за ходом дебатів, а також тональність виступаючих євро парламентарів дають підстави вважати, що Євросоюз не має єдиної і чітко сформованої позиції щодо кривавих подій, які відбуваються в Сирії, натомість лідери європейських інституцій лише обмежуються загальними закликами до учасників конфлікту демонструвати стриманість та робити усе можливе для уникнення жертв серед мирного населення.

Високий Представник ЄС Ф.Могеріні у рамках участі в засіданні Європарламенту заявила буквально наступне:

«Ми постійно думаємо про Сирію, особливо зараз, коли ми отримуємо жахливі повідомлення з цієї країни».

Окрім описової частини, а також заяви про приєднання до заклику Генсека ООН щодо виконання зобов’язань сторін конфлікту захищати цивільне населення, а також дотримуватися міжнародного гуманітарного права та прав людини, Високий представник ЄС не озвучила жодного іншого важливого меседжа. Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер під час свого виступу в Європарламенті також був дуже обережним у висловлюваннях щодо трагедії в Сирії, обмежившись закликом до сторін конфлікту дозволити цивільному населенню залишити Алеппо. Така політична позиція керівництва ЄС дає підстави стверджувати, що офіційний Брюссель лише знаходиться у початковій стадії формування загального бачення для стримування режиму Башара Асада, який активно підтримують Росія та Іраном. Цікаво, що під час обговорення не були чітко артикульовані пропозиція щодо можливого введення санкцій та інших обмежувальних заходів по відношенню до Росії та Ірану за їх втручання в сирійський конфлікт. Це дає підстави вважати, що ближчим часом навряд чи варто очікувати на те, що Євросоюз наважиться розширити обмежувальні заходи щодо Росії у зв’язку з її діями в Сирії.

 

Політичні групи більш принципові

На фоні доволі млявої реакції очільників Євросоюзу на події в Сирії, привертає уваги позиція представників політичних груп, представлених в Європарламенті. Саме лідери політичних груп відігравали ключову роль під час парламентських дебатів, наголошуючи на неприйнятності відстороненості ЄС у сирійському конфлікті.

Так, представники АЛДЄ наголошували на необхідності ухвалення Євросоюзом конкретних рішень, не обмежуючись лише висловлюваннями співчуття сирійському народові. Представники АЛДЄ вважають, що країни ЄС мають опрацювати та погодити спільну стратегію щодо припинення війни у Сирії, яка має включати у себе наступні елементи:

 

  • вирішити питання посилення режиму припинення вогню,
  • забезпечити безперешкодний доступ гуманітарних конвоїв до східного Алеппо,
  • знайти політичне рішення сирійського конфлікту.

 

Група АЛДЄ також вважає за доцільне ввести санкції по відношенню до тих, хто блоку мирне врегулювання конфлікту: Росії, Ірану та режиму Асада.

Найбільша полична фракція в європейському парламенті - Європейська народна партія (ЄНП) – також вважає, що ЄС має діяти у руслі гарантування гуманітарної допомоги та підтримки населення на місцях. Також мають бути покращені умови для прийняття біженців у Європі. Причина гуманітарної катастрофи в Сирії, на думку ЄНП, пов’язані із російськими бомбардуваннями сирійських міст. «Руки президента Путіна у крові, і тому політика умиротворення Росії не є виходом із критичної ситуації навколо Сирії.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради