Участь ЄС у Саміті G20: основні елементи

08 Jul, 2017 | Іван Кошик | старший аналітик групи Geostrategy
G20 logo

Зростаюча роль Європейського Союзу у світі та відповідальність ЄС за процеси, що відбуваються на світовій арені у цей неспокійний час, спонукає керівництво Євросоюзу до активної участі у глобальних заходах. Зі стратегічної точки зору це повністю відповідає інтересам України, оскільки в особі ЄС Україна отримує нового партнера глобального рівня, який стає все міцнішим на міжнародній арені.

У Гамбурзі, під час роботи «Великої Двадцятки», керівництво ЄС має намір вказати на те, що G20 має бути відданою політиці антипротекціонізму та посилювати систему багатосторонньої торгівлі, що ґрунтується на правилах чесної конкуренції та лежить в основі Всесвітньої торговельної організації. Офіційний Брюссель також вважає, що країни-члени G20 мають реалізувати внутрішню політику, спрямовану на забезпечення користування робітниками та компаніями перевагами відкритого ринку та надання їм сприяння у використанні можливостей, що надаються глобальною економікою, та адаптації до змін. ЄС підтвердить свою зацікавленість у співпраці з країнами G20 в напрямі розвитку спільних стандартів 5-го покоління мереж мобільного зв’язку та взаємозамінних цифрових продуктів та послуг.

Очікується, що у рамках Саміту представники Євросоюзу висловлять жаль з приводу рішення Адміністрації США вийти з Паризької Угоди зі зміни клімату, і наголосять на тому, що ця Угода не може бути переглянута та залишається основою реалізації Порядку денного зі сталого розвитку до 2030 року.

Надзвичайно важливою для Євросоюзу залишається тематика спільної відповідальності за біженців і мігрантів. Адже саме так звана міграційна криза призвела до того, що Британія під час проведення референдуму прийняла рішення залишити лави Євросоюзу, а у багатьох країнах Євросоюзу до влади через місцеві та парламентські вибори прийшли популісти. Тому очікується, що ЄС у Гамбурзі підкреслить необхідність ефективного управління та контролю за кордонами, а також швидкого та гуманного повернення мігрантів, які не мають права залишатися або не підпадають під міжнародних захист. ЄС також шукатиме шляхи посилення діяльності зі знищення організованих злочинних мереж, що займаються нелегальним переправленням мігрантів.

Окремим аспектом також стане партнерство з країнами Африки для сприяння інвестиціям, зростанню та появі нових робочих місць. Очікується, що ЄС привітає нове Партнерство країн G20 з країнами Африки. Важливо, що Кот-д’Івуар, Ефіопія, Гана, Морокко, Руанда, Сенегал та Туніс вже залучені до розробки Інвестиційного договору для покращення інвестиційного середовища разом з міжнародними організаціями, партнерами по G20 та приватним сектором. ЄС активно в цьому бере участь і шукатиме синергію зі своїми ініціативами, зокрема запропонованим Планом зовнішніх інвестицій, спрямованим на залучення щонайменше 44 млрд євро інвестицій до країн Африки та Європейського сусідства до 2020 р.

Питання України, а також наслідків російської збройної агресії буде розглядатися у двосторонніх форматах під час проведення зустрічей лідерів ЄС із учасниками саміту.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ