Україна, Китай: діалог триває

26 Jul, 2024 | |

Вперше за час повномасштабної війни і вперше за останні вісім років міністр закордонних справ України відвідає Китай.

"Головною темою обговорень стане пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру", повідомив у фейсбуці речник МЗС Георгій Тихий.

Вже з Китаю Кулеба заявив, що "розмова про мир в Україні варта будь-яких зусиль".

"Будуть переговори предметні, в центрі уваги одне питання - мир в Україні. Будемо говорити і шукати точки дотику. Потрібно уникнути конкуренції мирних планів, потрібно рухатись до справедливого і сталого миру, Китай може відіграти у цьому важливу роль", - пояснив Кулеба.

Китай вже півтора року претендує на роль посередника в мирних перемовинах Росії та України. Щоправда, на відміну від інших кандидатів на посередництво - Саудівської Аравії, Катару чи Еміратів - Пекін багато хто на Заході вважає партнером Росії у переформатуванні світового порядку, а не просто державою, яка виграла від здешевлення російських енергоносіїв.

Наразі Китай видається єдиною країною, яка має важелі впливу на Росію, щоб підштовхнути її до перемовин.

Для багатьох українських компаній це також бажаний торговий партнер з величезним ринком, Китай був другим імпортером української агропродукції у світі у 2023 році (перше місце посідала Румунія, але це місце умовне, бо країна є не стільки споживачем, скільки транспортним хабом).

Тож діалог з Китаєм потрібний, питання лише, які результати він принесе. Раніше позиція Пекіну викликала критику в Києві.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі:

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради