Україна наблизилась до використання заморожених активів РФ на свою користь?

27 Nov, 2023 | |
sanctions

Питання щодо використання заморожених активів рф на користь України продовжує набувати практичних обрисів. Воно стає предметом для серйозного обговорення на рівні ключових міжнародних партнерів України.

На яких майданчиках ця тема звучала?

За оцінками аналітиків групи Geostrategy, географія обговорення питання щодо використання заморожених активів росії на користь України має тенденцію до розширення. Одна з причин такої ситуації може полягати у тому, що власні ресурси міжнародних партнерів України поступово вичерпуються. Тому починає знаходити підтримку ідея використання заморожених активів рф на користь України

15 червня 2023 року до Палати представників Конгресу США внесено законопроект H.R.4175 «Про відбудову економічного процвітання та можливостей для українців» т.зв. «REPO for Ukrainians Act». Президенту США надаються повноваження доручити конфіскувати російські суверенні активи, які були заморожені в США, і передати їх для допомоги у відбудові України. Забороняється передача коштів російським організаціям, які перебувають під санкціями, доки росія не виведе свої окупаційні війська з України та не погодиться надати компенсацію за шкоду, заподіяну неспровокованою війною.

9 вересня 2023 року до Палати представників Конгресу США внесено законопроект H.R.5370 «Про оголошення Російської Федерації державою-агресором і про забезпечення передачі заблокованих ресурсів до США з метою подальшого використання для реконструкції України та інших цілей». Суть законопроекту зводиться використання заблокованих російських активів для покриття витрат на «відновлення після незаконної путінської війни в Україні». Також рф визнається як державп-агресор.

22 вересня 2023 року Канада і Україна домовилися про взаємодію з партнерами групи G7 створити робочу з арешту та конфіскації російських активів. Ця група має надавати консультації щодо арешту й конфіскації російських активів, у тому числі центрального банку РФ.

12 жовтня 2023 року за результатами зустрічі міністрів фінансів та голів центральних банків держав Групи Семи (Марокко) було ухвалено спільну заяву, в якій міститься позиція G-7 щодо використання заморожених активів рф на користь України:

«Ми продовжимо докладати спільних зусиль для того, щоб змусити рф платити за довгострокову відбудову України. Ми вітаємо початкові зусилля Робочої групи Європейської Комісії з питань російських еліт, довірених осіб та олігархів (REPO) щодо обліку заморожених суверенних активів росії, які зберігаються в юрисдикціях членів REPO, і на цьому етапі оцінюються приблизно у 280 млрд дол.. Очікуємо, що REPO удосконалить ці початкові зусилля протягом наступних місяців. Ми підтверджуємо, що … суверенні активи рф в наших юрисдиціях залишатимуться замороженими до того часу, поки росія не заплатить Україні за завдану шкоду».

20 жовтня 2023 року у Вашингтоні було проведено Саміт ЄС-США, під час якого сторони обговорили перспективи використання заморожених активів. У спільній заяві відзначено, що США і ЄС вивчать питання щодо використання прибутків приватних організацій, які управляють замороженими російськими активами, на підтримку України, її відновлення та реконструкцію. Фактично, у заяві Саміту було підтверджено тези, озвучені 12 жовтня Групою семи в Марокко.

Висновки

Ключові міжнародні партнери та інституції – США, Канада, Група семи та Європейський Союз – формують консенсунсу позицію щодо використання заморожених активів рф на покриття потреб України.

Група Geostrategy вважає за доцільно продовжити роботу зі створення у взаємодії з партнерами з Групи семи робочої групи з арешту та конфіскації активів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.