В’єтнам: суд засудив працівницю банку

12 Apr, 2024 | |

Суд у Хошиміні засудив 67-річну в'єтнамську підприємницю Чіонг Мі Лан до страти за пограбування одного з найбільших банків країни протягом 11 років.

Голова великої компанії Van Thinh Phat Чіонг Мі Лан - одна з небагатьох жінок, засуджених у В'єтнамі до страти за фінансові злочини.

Небувалим можна вважати й масштаб шахрайства. Чіонг Мі Лан визнали винною в отриманні кредитів на суму 44 млрд доларів від Saigon Commercial Bank.

Водночас вирок суду зобов'язує її повернути 27 млрд доларів, хоча звинувачення вважає, що це навряд чи можливо.

Є думка, що суд призначив Чіонг смертну кару саме для того, щоб натиснути на неї та змусити повернути хоча б частину вкраденого.

Чіонг Мі Лан провину не визнала і поклала її на своїх підлеглих. Як повідомив агентству Reuters один із родичів, вона збирається оскаржити вирок.

В'єтнамські засоби масової інформації докладно описували процес. За їхніми даними, для свідчень викликали 2700 осіб, у справі брали участь 10 державних прокурорів та близько 200 адвокатів.

Матеріали звинувачення помістилися у 104 коробки загальною вагою 6 тонн. Разом із Чіонг Мі Лан перед судом постали ще 85 людей.

Усіх підсудних визнали винними. Четверо отримали довічне ув'язнення. Решта отримали покарання від 20 років до трьох років умовно. Чоловік і племінниця Чіонг Мі Лан отримали дев'ять і 17 років ув'язнення відповідно.

За даними звинувачення, Чіонг Мі Лан, дружина заможного гонконгського бізнесмена, за допомогою підроблених заявок на отримання кредитів виводила гроші з SCB, в якому їй фактично належало 90% акцій.

Поліція стверджує, що жертвами афери стали всі власники облігацій SCB, які не могли зняти свої гроші та не отримали ані відсотків, ані виплат за основним боргом з моменту арешту Чіонг. Від афери постраждали близько 42 тисяч людей.

Під час судового процесу прокурори заявили, що заарештували більше тисячі об'єктів нерухомості, що належали підприємиці.

Влада також заявила, що хабар у розмірі 5,2 млн доларів, який дали Лан і співробітники SCB в'єтнамським чиновникам, щоб приховати порушення і погане фінансове становище банку, став найбільшим в історії В'єтнаму.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.