Молдова, Росія: досягнуто домовленість про постачання газу

01 Nov, 2021 | |

Молдова і російська компанія "Газпром" уклали договір про постачання газу на п'ять років.

Про підписання договору в п'ятницю ввечері повідомив уряд Молдови, невдовзі це підтвердив "Газпром". "ПАТ "Газпром" та АТ "Молдовагаз" подовжили контракт на постачання російського газу споживачам Молдови з 1 листопада 2021 року терміном на п'ять років на взаємовигідних умовах.

Міністерство інфраструктури Молдови повідомило, що попередній контракт подовжать на п'ять років із використанням формули розрахунку ціни на газ, яку запропонувала молдовська сторона.

Контракт підписали після триденних переговорів віцепрем'єра Молдови Андрія Спину та керівника "Молдовагазу" Вадима Чебана з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером у Петербурзі.

Точні умови договору не повідомляють, посилаючись на комерційну таємницю. Але один із учасників переговорів Андрій Спину повідомив у Telegram, що у листопаді ціна російського газу для Молдови становитиме близько 450 доларів за тисячу кубів.

Після ціна може і впасти залежно від біржової ціни газу.

Попередній контракт закінчився 30 вересня. У жовтні Молдова отримувала газ за короткостроковим контрактом на один місяць за ціною 790 доларів за тисячу кубометрів. Кишинів така ціна не влаштовувала - торік країна купувала газ уп'ятеро дешевше.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов наголошував, що Москва готова подовжити газовий контракт з Кишиневом лише після сплати Молдовою боргу за попередні поставки, який, за даними російської компанії, з урахуванням прострочення платежів становить 709 млн доларів. Але Молдова із цим боргом не погоджувалася.

У підсумку, сторони домовилися про аудит боргу та необхідність подальших переговорів для встановлення графіка платежів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі: