Які шанси України завершити війну підписання мирного договору

03 Dec, 2023 | |
treaty

Невірним є твердження про те, що будь-які війни мають обов’язково завершитися підписанням мирної Угоди. Очікувати на те, що широкомасштабна війна росії проти України завершиться підписанням мирного договору – двостороннього або багатостороннього – треба реалістично. Такого може і не трапитись, оскільки історичний досвід вказує на те, що договір як такий про завершення війни взагалі може бути не підписаним. Аналітики групи Geostrategy починають серію публікацій на тему імплементації Україною реалістичних очікувань завершення війни з ядерною росією.

У період між далеким 1850 роком та 1900-ми роками практично усі війни завершувалися підписанням мирних договорів між воюючими країнами. Натомість після завершення Другої світової війни та початком Холодної війни, коли світ був поділеним між демократичним та авторитарним світами, кількість конфліктів та війн, які завершувалися підписанням мирних договорів, почала різко зменшуватися. У період між 1950 та 2007 роками лише близько 40% конфліктів були завершені шляхом підписання мирного договору.

Рим і Карфаген

У ще більш віддалені часи Рим і Карфаген вели три затяжні війни, які стали відомі як Пунічні війни. Останній з цих конфліктів завершився захопленням і руйнуванням Карфагена в 146 р. до н.е., але мирний договір між двома країнами підписано не було. У 1985 році мери нинішніх Риму і Карфагена, який знаходиться в Тунісі, підписали мирний договір і доданий до нього пакт про дружбу.

Чорногорія і Японія

Чорногорії знадобилося майже століття, щоб укласти мир з Японією.

У 1904 році Чорногорія підтримала Росію в конфлікті з Японією і оголосила їй війну. На момент укладення мирного договору між Росією і Японією всі забули про Чорногорію, а після закінчення Першої світової війни вона увійшла до складу Югославії. Лише у 2006 році, після здобуття Чорногорією незалежності, відносини з Японією були офіційно відновлені шляхом підписання Мирного договору.

Нідерланди і острови Сіллі

Бувають випадки, коли стан війни триває не десятиліттями, а століттями, хоча в даному випадку це просто забута війна.

Ця війна почалася в 1651 році в кінці Громадянської війни в Англії, коли голландський флот виступив на боці британського парламенту і зажадав репарацій за збитки, завдані роялістською артилерією, дислокованою на британських островах Сіллі. Жодних репарацій не було виплачено, тому голландці окремо оголосили війну островам Сіллі.

Коли британські війська парламентської армії висадилися на архіпелазі, голландці відступили, але мирний договір не був укладений. У 1986 році цей факт був виявлений жителем островів, істориком Роєм Дунканом, в результаті чого голландський Посол прибув на острови і підписав мирний договір.

Підписуючи документ, посол Рейн Хейдеркопер пожартував: «Остров'яни, мабуть, боялися нашого нападу всі ці роки».

Корейський півострів

Минуло понад 60 років з моменту припинення бойових дій на Корейському півострові, але Південна Корея та КНДР все ще перебувають у стані війни. Активні бойові дії закінчувалися перемир'ям, але мирний договір між ворогуючими сторонами так і не був укладений. Можливо, це станеться найближчим часом, якщо вірити заявам про початок нової ери у відносинах між двома Кореями. Якщо поглянути на історію, то виявиться, що ситуація на Корейському півострові далеко не єдиний випадок такої тривалої відсутності миру через відсутність мирного договору.

СРСР і Японія

СРСР оголосив війну Японії за кілька тижнів до її капітуляції в серпні 1945 року. Радянські війська окупували Курильські острови і звільнили Маньчжурію. З тих пір Курильські острови залишаються головною перешкодою на шляху до миру між двома країнами.

Москва вважає, що її суверенітет над цими територіями закріплений різними післявоєнними угодами, але Токіо висуває свої претензії на ці острови. Радянський Союз не підписав мирний договір 1951 року між Японією та союзними державами. Однак у 1956 році він підписав Спільну декларацію про припинення стану війни та відновлення дипломатичних відносин з Японією. З тих пір невирішена територіальна суперечка перешкоджає укладенню офіційного мирного договору.

Союзники і Німеччина

Німеччина капітулювала в травні 1945 року. Але оскільки вона тоді була поділена на сектори окупації між державами-переможницями, єдиного спадкоємця нацистського рейху не було, і не було з ким укласти мирний договір.

Стан війни в технічному сенсі тривав до возз'єднання Німеччини в 1990 році. Саме стан війни забезпечив Сполученим Штатам законні підстави для розгортання своїх військ у Федеративній Республіці Німеччина.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри