Брюссель та Мінськ активізують діалог

28 Dec, 2019 | |
Lukashenko

У період з 17 по 18 грудня 2020 року у Брюсселі відбулося засідання Координаційної групи ЄС – Білорусь, під час якого обговорено спектр двосторонньої співпраці та перспективи на майбутнє. Делегацію ЄС очолив заступник керуючого директора Директорату з питань РФ, Східного партнерства, Центральної Азії та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Люк Девінь, делегацію Білорусі очолив заступник міністра закордонних справ Олег Кравченко.

Під час консультацій сторони Координаційного засідання наголосили на тому, що Євросоюз налаштований й надалі підтримувати стійкість білоруського суспільства, а також суверенітет і незалежність Білорусі. Фундаментом для співпраці двох партнерів залишаються Пріоритети партнерства ЄС – Білорусь (EU-Belarus Partnership Priorities).

Білоруська сторона підтвердила свої зобов’язання щодо забезпечення безпеки у ядерній сфері та підкреслила добровільну налаштованість співпраці з Європейською групою регуляторів ядерної безпеки (European Nuclear Safety Regulators Group). У відповідь сторона ЄС наголосила на важливості такої співпраці

У світлі результатів проведення у червні 2019 року Діалогу ЄС – Білорусь з питань прав людини були обговорені питання захисту прав людини та демократії. Сторона ЄС підкреслила занепокоєння щодо недостатнього забезпечення в Білорусі фундаментальних прав і свобод, особливо що стосується діяльності засобів масової інформації, свободи зібрань та висловлювань. Особливо критично ЄС оцінює виконання Білоруссю смертних вироків, і у цьому зв’язку вкотре було наголошено на терміновій необхідності накладення Білоруссю мораторію на виконання смертних вироків, що має стати першим кроком на шляху їх повної заборони.

У світлі підготовки проведення в Білорусі в 2020 році президентських виборів, Євросоюз закликав Мінськ відновити роботи по імплементації комплексної реформи виборчого законодавства, у відповідності до стандартів OSCE/ODIHR та відповідних рекомендацій Венеційської комісії.

У рамках засідання також були обговорені питання надання Євросоюзом допомоги, у тому числі фінансової. У цьому зв’язку ЄС закликав Білорусь змінити процедури реєстрації проектів, які фінансуються з фондів Євросоюзу. Було представлено загальні параметри багаторічної програми фінансової допомоги ЄС для Білорусі після 2020 року, які врахують пріоритети нового складу Європейської Комісії у контексті політики сусідства.

Загалом Білорусь та ЄС висловили задовільні оцінки станом співпраці з митних питань, торгівлі, боротьби зі зміною клімату та захистом навколишнього середовища. Підкреслено, що 20 грудня Рада ЄС ухвалить рішення (прим. – ухвалене) про наділення Єврокомісії повноваженнями розпочати переговори щодо підготовки Договору про взаємну адміністративну допомогу та співпрацю в митній сфері, який покликаний, серед іншого, вдосконалити митне законодавство, знизити зловживання у митній сфері, покращити механізми боротьби з нелегальним експортом цигарок.

Підкреслено важливість підписання між ЄС і Білоруссю у січні 2020 року Договорів про спрощення візового режиму та про реадмісію, а також закликано до їх подальшої невідкладної ратифікації Європейським Парламентом та Національної Асамблеєю Республіки Білорусь.

Зазначено, що починаючи з 2 лютого 2020 року вступить у силу Візовий кодекс ЄС, який на тимчасовій основі, до набрання чинності Договором про спрощення візового режиму між ЄС і Білоруссю, спростить процедуру отримання Шенгенських віз для громадян Білорусі. Очікується, що після набрання чинності згаданим Договором про спрощення візового режиму, ціна Шенгенської візи для усіх громадяни Білоусі біде знижена з нинішніх 80 євро до 35 євро. З’явиться також можливість отримання громадянами Білоусі багаторазової візит терміном на 5 років.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів: