Елементи американської системи ПРО можуть з’явитися в Японії

19 Apr, 2013 | |

Аналітики групи глобальної розвідки Geostrategy продовжують аналізувати причини та мотиви провокування нової «корейської кризи».

 

На так званій «корейській кризі» будуть обкатані можливості американської системи протиракетної оборони (ПРО). Загострення ситуації на Корейському півострові також може створити сприятливі передумови для того, що нові елементи ПРО були розміщені на території в Японії.

 

Наприкінці 2012 року Північна Корея розпочала черговий етап загострення відносин з Японією, Південною Кореєю та США. Запуск КНДР 12 грудня 2012 року супутника Кванменсон-3 та проведення ядерного випробування 12 лютого 2013 року спровокували нову «корейську кризу».

 

Див. Ядерне випробування в Північній Кореї

 

Дані процеси напряму не заторкують національних інтересів України, однак будуть мати певні політичні наслідки для Києва.

Перше – нинішню кризу могли спровокувати США та Південна Корея, які протягом останнього року проводили низку масштабних військово-морських навчань у безпосередній близькості до території Північної Кореї, які моделювали бомбардування території КНДР.

 

Які цілі переслідували США, провокуючи початок нової «корейської кризи»?

Вашингтону треба позбутися комуністичного режиму КНДР. Формула «одна держава – дві системи» Вашингтон не влаштовує вже протягом п’ятдесяти років. Йому треба одна держава, яка буде його союзником, географічно близьким до російських та китайських кордонів.

«Корейська криза» також цементує Японію в безпековій орбіті США. Але все-таки головною є інша причина. США хочуть на фоні Корейської кризи випробувати в дії систему протиракетної оборони. Північнокорейські ракети не здатні досягти території США, однак можуть досягнути територію Японії, Південної Кореї та американську військову базу на острові Гуам.

Ракети, які створює Північна Корея, особливо ті, які можуть нести ядерні боєзаряди – поки що мають лише психологічний ефект.

Але навіть якщо КНДР здійснить запуск ракет «Масудан» – вони будуть перехоплені американською системою ПРО.

 

Південна Корея вже вивела в море два ракетних есмінця, які мають сучасні системи ПРО американського виробництва. Отже, якщо КНДР все-таки наважиться здійснити запуск ракет по території союзників США, ймовірно, що Пентагон їх знищить. Після цього буде зроблено першу доповідь Конгресу про те, що кошти на розробку ПРО було витрачено не даремно. Це також дозволить і надалі залучати бюджетні ресурси на розток програм протиракетної оборони.
Саме умови, наближені до військових – стануть ідеальним приводом для тестування нових американських систем ПРО в реальних бойових обставинах.

Як наслідок – військово-промисловий комплекс США отримає нові асигнування на реалізацію проектів в галузі ПРО.

Але й КНДР має у цій ситуації свої геополітичні плани. КНДР хоче вивести США на переговори про укладення мирного договору, який би забезпечив внутрішню стабільність для розвитку держави.

 

ФУТУРИЗМ

Також не треба забувати про те, що США намагаються посилити вплив на кордонах Росії та Китаю.
Корея у цьому контексті – ідеальний об’єкт.

Вона дозволяє Вашингтону підібратися до Москви та Пекіну на небезпечно близьку відстань. Отже, у новій «корейській кризі» проглядається геополітична гра Вашингтону проти Росії та Китаю.

P.S. Тематика «корейської кризи» була обговорена Віце-президентом групи глобальної розвідки Geostrategy зі стратегічних комунікацій, доктором політичних наук Сергієм ДАНИЛЕНКО в ефірі радіо ЕРА 18 квітня 2013 року.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи