Ізраїль, ХАМАС: військові дії відновилися

03 Dec, 2023 | |

Ізраїльська авіація відновила удари по Газі після того як воюючі сторони не змогли домовитися про продовження перемир'я, яке тривало 7 днів.

Відновлення бойових дій між Ізраїлем і ХАМАС викликало в Газі суміш страху та гніву, а ООН назвала це "нічним кошмаром".

Через день після відновлення бойових дій міністерство охорони здоров'я Гази, яким керує ХАМАС, повідомило, що через ізраїльські атаки загинуло вже 178 людей.

Медики і очевидці кажуть, що найсильніші бомбардування спостерігаються у таборі Хан-Юніс і біля Рафасу на півдні. Точкові удари з повітря завдають також в центральних і північних районах.

Над табором біженців Хан-Юніс ізраїльські літаки розкидали листівки, де рекомендують мирним жителям у цілях безпеки йти на південь.

Хан-Юніс став "небезпечною зоною військових дій", йдеться в листівках, і пропонується шукати притулку в сусідньому Рафасі на кордоні з Єгиптом.

З початку війни такі листівки розповсюджували в кількох районах, ЦАХАЛ називає це "одним із заходів захисту мирного населення сектора Гази". Крім того, ізраїльські військові створили спеціальну карту Гази, поділену на сотні різних зон, яка, за їхніми словами, має допомогти людям уникати місць, де будуть бойові дії.

Як заявили в офісі прем'єр-міністра Ізраїля Біньяміна Нетаньягу, бойові дії відновлені, тому що ХАМАС порушив умови перемир'я, не виконавши своїх зобов'язань зі звільнення в п'ятницю всіх викрадених жінок і відновивши ракетні обстріли Ізраїлю.

У заяві також йдеться про те, що повертаючись до бойових дій Ізраїль досі прагне досягнути своїх цілей - звільнити заручників, знищити ХАМАС і отримати гарантії, що сектор Газа "ніколи не буде загрозою для жителів Ізраїля". 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?