Китай оцінив результати зустрічі Трамп-Путін

22 Jul, 2018 | Іван Кошик | старший аналітик групи Geostrategy
china_russia

Сам факт проведення саміту Трамп-Путін та можливе покращення відносин між США та РФ зустріли схвальну оцінку офіційного Пекіна й китайських експертів, для яких головною інтригою зустрічі була можливість досягнення якихось позалаштункових домовленостей двох держав про їхні спільні дії проти інтересів КНР. І хоча для реалізації такого прогнозу американських експертів було мало підстав, китайські політологи мали такі побоювання.

У центрі уваги в Китаї була зустріч президентів США Дональда Трампа та Росії Володимира Путіна 16 липня у Гельсінкі, на якій, за словами очільника Білого дому, наведеними в “USA Today”, обговорюватиметься все – «від питань торгівлі до військових питань, у т.ч. постачання ракет у Китай».

Китайські засоби масової інформації й експертне середовище активно спростовували прогнози переважно американських візаві про те, що одним із вірогідних наслідків зустрічі може бути стати домовленість про «союз» цих двох найпотужніших ядерних держав проти Китаю, передусім, з огляду на триваючу тарифну війну США з КНР. Такі висновки китайських аналітиків ґрунтувалися на традиційній констатації переваг спільних інтересів двох наддержав (КНР і США) над їхніми розбіжностями, наявності значних обсягів двосторонньої торгівлі (понад $600 млрд. у 2017 р.) та перспективах її зростання всупереч тарифній війні.

За результатами гельсінської зустрічі китайські експерти залишилися одностайними у думці, що її результати суттєво не зачеплять Китай тому, що він є більш активним партнером РФ. Така ж думка пролунала й в офіційному коментарі Міністерства закордонних справ Китаю 17 липня, коли речниця відомства Хуа Чуньїн, привітавши факт зустрічі та покращення відносин США-РФ, заявила також про «цілковиту впевненість у китайсько-російському всеохоплюючому партнерстві стратегічної взаємодії». Підкреслено, що на китайсько-російські відносини не вплине жоден зовнішній чинник, а позиція Китаю щодо розвитку китайсько-американських відносин залишається послідовною й чіткою.

За оцінками китайських експертів. зокрема професора Китайського університету міжнародних відносин у Пекіні Лі Хайдун, обговорення між Трампом та Путіним відносин із Китаєм пояснюється важливістю Китаю, а не бажанням спільно протидіяти КНР. Трамп упевнений у можливості розвитку дружніх відносин одночасно з Китаєм і Росією, хоча його розуміння суттєво відрізняється від традиційної та панівної ідеології американського істеблішменту, еліт та мас-медіа. Водночас, з огляду на те, що для Росії Китай є більш активним та ефективним партнером, то очільник РФ не піддасться на гіпотетичний «заклик» США щодо мезальянсу проти Китаю.

У китайських ЗМІ коментують також і наведену з твітеру Д.Трампа цитату після його зустрічі з В.Путіним: «У мене є велика довіра до моїх розвідників. Проте, я також визнаю, що з метою розбудови кращого майбутнього ми не можемо фокусуватися винятково на минулому – як дві найбільші в світі ядерні держави, ми повинні ладнати між собою (get alone)!»

Головні висновки китайських фахівців у контексті цих слів – будь-які зміни в російсько-американських відносинах за підсумками лише однієї зустрічі лідерв не будуть значними. При цьому, оскільки точка зору Трампа часто відрізняється від поглядів членів його дипломатичної та безпекової команд, а також американського мейнстріму загалом, його особисті очікування від В.Путіна навряд чи хоч якось похитнуть основи політики США відносно Росії.

Китайські експерти переконані, Дональд Трамп бачить ситуацію дуже спрощено. Разом з тим, він обмежений органами влади, що стоять за ним. У Росії та США є проблеми їхніх систем. Водночас, зустріч дещо розрядила наявне напруження.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів:

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

ЄС готовий до будь-яких сценаріїв

Borell
Жозеп Боррель
Високий Представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики

ЄС продовжить нарощувати позиції щодо спроб Росії підірвати структуру безпеки в Європі та відновити сфери впливу, які повністю застаріли. Щодо критики на адресу Берліну стосовно можливості запровадження санкцій проти Росії Ж.Боррель повідомив, що усі члени ЄС є надійними партнерами.