Латинська Америка: підтримка України

12 Dec, 2023 | |

10 грудня Володимир Зеленський відвідав Аргентину під час інавгурації новобраного президента Аргентини Хав’єра Мілея, а також зустрівся з президентами Еквадору, Уругваю та Парагваю.

Це був перший візит президента України в регіон з 2011 року.

Він побажав Аргентині менше бідності, і більше сили та свободи, і висловив вдячність Мілею за підтримку України.

А під час зустрічі з українською громадою Аргентини Зеленський заявив, що прагне провести форум Україна-Латинська Америка і отримати більшу підтримку серед латиноамериканських народів.

Україна мала низку проєктів співробітництва з країнами Латинської Америки у 2000-х роках, проте співпраця і торгівля з регіоном різко впала, зокрема, через економічну кризу 2008 року і вплив війни на Донбасі. Українські дипломати після 2014 року зіткнулися тут з усією силою російської пропаганди і спадком антиамериканських настроїв, які автоматично переносилися на ставлення до України.

Зеленський під час повномасштабної війни заручився підтримкою кількох президентів регіону.

Ситуація в Аргентині стала подарунком долі для України, адже більшість латиноамериканських лідерів уникають казати щось більше за формальну підтримку цілісності України, і є країни, лідери яких є відвертими симпатиками Росії.

Напередодні виборів українському послу Юрію Клименку вдалося зібрати в амбасаді всіх провідних кандидатів в президенти Аргентини, які засвідчили свою підтримку Україні. У цьому могла зіграти роль і наявність в країні 350-500 тисяч нащадків українців, які переїхали до "Срібної країни" наприкінці XIX-на початку XX сторіччя. Вони долучилися до збору гуманітарної допомоги Україні – загалом з Аргентини Україна отримала 14 пакетів гуманітарної допомоги.

У листопаді на виборах переміг лібертаріанець Хав’єр Мілей, який з самого початку вторгнення підтримував Україну. Це важливо, враховуючи, що лідери, до яких Мілей близький за поглядами – Дональд Трамп, експрезидент Бразилії Жаїр Болсонару та лідер Угорщини Віктор Орбан, - є політиками, які виступають за діалог з Росією і не готові до погіршення відносин з Москвою заради підтримки України. Відносини у Києва не склалися з жодним з них.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.